Δύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μετά την επίθεση της Βορείου Κορέας σε νοτιοκορεατικό νησί. Ομόφωνη διεθνής καταδίκη του περιστατικού.
Δύο στρατιώτες της Νοτίου Κορέας σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών μετά την επίθεση της Βορείου Κορέας σε νοτιοκορεατικό νησί, με τη Σεούλ να κάνει λόγο για σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση από την Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας της Νοτίου Κορέας, οι νεκροί στρατιώτες είναι δύο, ενώ από το βορειοκορεατικό βομβδαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι 17 στρατιώτες και τρεις πολίτες. Όπως εξάλλου υπογράμμισε, πρόκειται για μία σκόπιμη και σχεδιασμένη επίθεση, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της ανακωχής μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι η Νότιος Κορέα επιτέθηκε πρώτη. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο KCNA, οι Βορειοκορεάτες ισχυρίζονται ότι η Σεούλ εκτόξευσε δεκάδες οβίδες κατά τη διάρκεια της σύρραξης.
Λίγο αργότερα, ο στρατός της Ν. Κορέας ανακοίνωσε ότι πριν την ανταλλαγή των πυρών πραγματοποιούσε στρατιωτικά γυμνάσια, διευκρινίζοντας ότι στο πλαίσιο της άσκησης εκτέλεσε βολές προς τα δυτικά και όχι βόρεια.
Την επίθεση καταδίκασε ο Λευκός Οίκος, απαιτώντας να σταματήσει κάθε τέτοια ενέργεια. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την επίθεση και καλούν τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει αυτή την εχθρική δράση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Οπως υπογραμμίζεται, «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερά προσηλωμένες στην άμυνα της συμμάχου μας, της Δημοκρατίας της Κορέας, και στη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας» και επισημαίνεται ότι η Ουάσινγκτον βρίσκεται σε στενή και συνεχή επαφή με τη Σεούλ για την εξέλιξη της κατάστασης.
Η επίθεση της Βόρειας Κορέας εναντίον του νησιού Γεοπγεόνγκ, μία από τις σοβαρότερες ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας το 1953, συμπίπτει με την περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου Στίβεν Μπόσγουορθ στην περιοχή, μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.
Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον ανακοίνωσε πως η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά την επίθεση της Βόρειας Κορέας».
«Ανησυχώ βαθιά για τα σημερινά γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο που προκάλεσαν θύματα μεταξύ των νοτιοκορεατών στρατιωτικών και αμάχων και καταδικάζω σθεναρά αυτή την επίθεση της Βόρειας Κορέας», αναφέρει η Άστον σε ανακοίνωσή της.
«Παρακολουθούμε προσεκτικά της εξελίξεις», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο παραμένουν ουσιώδεις για την περιοχή και τον κόσμο».
Από τον Μινσκ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην κορεατική χερσόνησο και επισήμανε πως η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο.
Τη μεγάλη του ανησυχία για τη «νέα βορειοκορεατική πρόκληση», εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βέστερβέλε, τονίζοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή.
«Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και χαιρετίζω τις προσπάθειες του νοτιοκορεάτη προέδρου και αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης», υπογράμμισε.
Την βορειοκορεατική επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.