Aν και «σερφάρουμε» καθημερινά στο Διαδίκτυο, το τελευταίο πράγμα που έχουμε κατά νου είναι η ενέργεια που δαπανάμε και το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγουμε διαβάζοντας π.χ. κάθε γραμμή αυτού του κειμένου.
Aν και «σερφάρουμε» καθημερινά στο Διαδίκτυο, το τελευταίο πράγμα που έχουμε κατά νου είναι η ενέργεια που δαπανάμε και το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγουμε διαβάζοντας π.χ. κάθε γραμμή αυτού του κειμένου.
«Κατεβάζοντας» το νέο άλμπουμ του αγαπημένου μας καλλιτέχνη, έχουμε ίσως - έστω και ασυνείδητα - την αντίληψη ότι... τουλάχιστον αυτό είναι καλύτερο για το περιβάλλον απ' ό,τι αν αγοράζαμε το CD. Κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο;
Η Κέιτ Κρεγκ-Γουντ, διευθύντρια εταιρείας hosting, υπολόγισε ότι το «κατέβασμα» ενός και μόνο τραγουδιού στοιχίζει το ίδιο στο περιβάλλον με το να φτιάξουμε 12 φλυτζάνια τσάι ή με το να διανύσουμε περίπου 3,2 χιλιόμετρα με ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι υπολογισμοί της ίσως ακούγονται κάπως αυθαίρετοι, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, βασίζονται στα στοιχεία κατανάλωσης ενέργειας της επιχείρησής της: Ελαβε υπόψη τη λειτουργία των servers ή την ενέργεια που δαπανάται για την επεξεργασία της πληροφορίας μέσω των κέντρων δεδομένων. Αυτό που δεν έλαβε υπόψη - γι' αυτό και οι εκτιμήσεις της είναι μάλλον μετριοπαθείς - είναι η ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του δικτύου και του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για το «κατέβασμα» του τραγουδιού.
Το συμπέρασμα είναι ότι - παρά την έλλειψη CD - για κάθε κομμάτι που «κατεβάζουμε» υπάρχει κάποιο τίμημα για το περιβάλλον. Η ενέργεια που καταναλώνεται από αυτή τη δραστηριότητα υπολογίζεται στις 7kWh ανά gigabyte, ενώ το μέσο album μουσικής έχει χωρητικότητα περίπου 100MB. Ακόμη κι έτσι όμως, το «κατέβασμα» ενός ολόκληρου δίσκου παράγει 40% έως και 80% λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την αγορά του σε μορφή CD.
Την ενεργειακή υπεροχή των downloads άλλωστε επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη ερευνητών των πανεπιστημίων Stanford και Carnegie Mellon, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των κολοσών Microsoft και Intel. Όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματά της, ακόμη κι αν κάποιος «κατεβάσει» ένα δίσκο, τον γράψει σε CD και τοποθετήσει το CD σε μια πλαστική θήκη, θα παράξει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα απ' ό,τι θα παρήγε, εάν αγόραζε το CD. Η διαφορά αυτή οφείλεται κυρίως στο περιβαλλοντικό κόστος της κατασκευής, της συσκευασίας και της μεταφοράς του τελευταίου. Εάν ο χρήστης δεν γράψει το δίσκο που θα «κατεβάσει» σε CD, αλλά τον κρατήσει αποθηκευμένο στον Η/Υ του, το ποσοστό αυξάνεται στο 80%.
Κατά τους ειδικούς της ιστοσελίδας Julie's Bicycle (που, σύμφωνα με το καταστατικό της, έχει ως στόχο να κάνει πιο «πράσινη» τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας), η συζήτηση είναι παρωχημένη, με δεδομένο ότι όλο και περισσότεροι προτιμούν πλέον να «κατεβάζουν» τη μουσική τους παρά να την αγοράζουν σε CD. Αυτό που παροτρύνει τους χρήστες να κάνουν είναι να «κατεβάζουν» υπεύθυνα, ακούγοντας τους δίσκους τους από τον Η/Υ αντί να τους μετεγγράφουν σε πολλές φορητές συσκευές ή CD.