Πολιτική
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010 16:34

Πολεμική με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις

Πολεμική ξέσπασε με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών της ΝΔ, με τη Ρηγίλλης να καλεί τους κ.κ. Κοντογιάννη και Αυγενάκη να παραιτηθούν και του βουλευτικού αξιώματος. Γ.Καρατζαφέρης: Από τους τριγμούς σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επωφελείται το ΠΑΣΟΚ. Γ.Πεταλωτής: Δεν χρειαζόμαστε δεκανίκια.

Πολεμική ξέσπασε με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών της ΝΔ, με τη Ρηγίλλης να καλεί τόσο τον κ. Κοντογιάννη, όσο και τον κ. Αυγενάκη να παραιτηθούν και του βουλευτικού αξιώματος.

Από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι από τους τριγμούς στη ΝΔ και νωρίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ επωφελείται το ΠΑΣΟΚ. «Δεν θέλω να πω ότι δεν είναι έντιμοι οι βουλευτές που βρίσκονται στη διαδικασία που ζήσαμε χθες και σήμερα (σ.σ. κ.κ. Αυγενάκης και Κοντογιάννης). Λέω όμως ποιος ωφελείται; Το ΠΑΣΟΚ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

«Πρώτα-πρώτα τριγμούς από αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ. Που δεν υπήρχε λόγος, δεν φαινόταν ότι θα υπάρξουν αυτοί οι τριγμοί. Υπήρξαν για να μην αισθάνεται πρόβλημα από τα αριστερά το ΠΑΣΟΚ. Ποιος ωφελήθηκε από τους τριγμούς στο ΣΥΡΙΖΑ; Το ΠΑΣΟΚ. Και ταυτοχρόνως βλέπουμε η ίδια "προστατευτική χείρα" του ΠΑΣΟΚ να δημιουργεί τριγμούς στη ΝΔ. Ποιος ωφελείται από αυτά που συμβαίνουν σήμερα; Το ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε, «ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο πρέπει να είναι δυνατό την ημέρα των μεγάλων αποφάσεων που θα ικανοποιούν την μεγάλη δύναμη». «Και αν διαπιστώσει, η μεγάλη δύναμη, ότι η υπάρχουσα Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είναι έτοιμη για αποφάσεις θα προκαλέσει εκλογές με λίστα για να επιτύχει την "κλωνοποίηση"», συνέχισε στο ίδιο ύφος ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, ισχυριζόμενος ότι και το κόμμα του βρέθηκε αντιμέωπο με ανάλογες πιέσεις: «Μη νομίζετε ότι δεν είδα εγώ μια τέτοια κατάσταση να προσπαθεί να ακουμπήσει την εξώθυρα και του δικού μου κόμματος. Αλλά υπήρξε η γνώση, η πείρα και απέκρουσα αυτές τις διαθέσεις. Πολύ φοβούμαι ότι την ίδια πείρα δεν επέδειξε η ΝΔ».

«Αυτή τη στιγμή», κατέληξε στην παρέμβασή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης, «η όλη κατάσταση δείχνει να ευνοεί ένα κόμμα που ήταν ανίκανο των περιστάσεων, να διαχειριστεί την μεγαλύτερη κρίση που περνάει η χώρα. Και έρχεται ένα ΠΑΣΟΚ με μία όχι ικανή κυβέρνηση να επιβεβαιώνεται στον δεύτερο γύρο των εκλογών».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας σημείωσε ότι παραμένουν στην κρίση του λαού όσοι παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση τους «ως ντροπή, που τους καθιστά ιστορικά υπόλογους και θεραπαινίδες συμφερόντων».

Η επισήμανση προκάλεσε την αντίδραση του ανεξάρτητου βουλευτή Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ο οποίος υπενθύμισε ότι κατέστη ανεξάρτητος «από την επίδειξη πυγμής του κ. Σαμαρά», κατηγορώντας τον αρχηγό της ΝΔ ότι χρησιμοποιεί τις διαγραφές «ως μπαμπούλα» για να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα.

«Το μόνο που δεν ενδιαφέρει το λαό είναι αν υπάρχουν αναταράξεις στα κόμματα», παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και επετέθη στον Κώστα Τζαβάρα: «Το μνημόνιο υπήρξε πράξη πατριωτικής ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ, έναντι αυτών που εσείς μας οδηγήσατε. Το να μιλά η δική σας παράταξη τώρα για υπηρέτες συμφερόντων είναι απαράδεκτο και γυρίζω πίσω την σπίλωση».

«Είτε το θέλουμε, είτε όχι, ο πολιτικός ρεαλισμός λέει, ότι στο μυαλό του κάθε μέλους του κοινοβουλίου, υπάρχει πάντοτε η διαδικασία της επανεκλογής του. Νομίζω ότι ορισμένοι συνάδελφοι, στο πίσω μέρος -ίσως και λίγο πιο μπροστά στο μυαλό τους- έχουν την προοπτική της δικής τους επανεκλογής. Πιστεύω ότι αυτό κυριαρχεί σε ορισμένες περιπτώσεις τέτοιων κινήσεων, που δεν ταιριάζουν με μία πολιτική ηθική, γιατί σε τελική ανάλυση, αν κάποιος θέλει να φύγει από το κόμμα με το οποίο έχει εκλεγεί, μπορεί να παραιτηθεί και από τη βουλευτική του έδρα», σχολίασε μιλώντας στο Real FM, ο βουλευτής τη ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος. «Κανείς δεν μας εξέλεξε επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε. Αν κατεβαίναμε μόνοι μας, θα ψάχναμε την ψήφο μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ντινόπουλος απέδωσε εξάλλου το κίνητρο για τη δημιουργία της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» από τη Ντόρα Μπακογιάννη, σε πολιτική εκδίκηση για την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές το 2009. Στόχος της κ. Μπακογιάννη, ισχυρίστηκε, είναι να συνεργαστεί με το κυβερνών κόμμα, ελπίζοντας πως όποτε γίνουν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές χωρίς όμως να κατακτήσει αυτοδυναμία και θα υπάρξει συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμμαχία και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση απάντηση της Δημοκρατικής Αριστεράς: «Αργήσαμε, αλλά τελικά καταλάβαμε για ποιο λόγο δημιουργήθηκε η Δημοκρατική Αριστερά. Μας το εξήγησε ο έως πρότινος θερμός υποστηρικτής της κυρίας Μπακογιάννη και νυν πολέμιός της, βουλευτής της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος. Η πολιτική ζωή της χώρας πάντα είχε και τους γραφικούς της», παρατήρησε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο κ. Ντινόπουλος.

Γ. Πεταλωτής: Δεν χρειαζόμαστε δεκανίκια από την ΚΟ της ΝΔ

«Το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται δεκανίκια μέσα από την ΚΟ της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ έχει δίπλα του τον ελληνικό λαό, την ωριμότητα του οποίου δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ακόμη και το αποδεικνύει και σήμερα ο κ. Σαμαράς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τη σχετική δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Παπανδρέου αναζητά δεκανίκια από άλλους, πολύ λίγους αλλά πολύ πρόθυμους. Αυτό από προχθές γίνεται ανοιχτά. Σήμερα έγινε και χωρίς το παραμικρό πρόσχημα», είχε πει ο Αντώνης Σαμαράς με αφορμή τη σημερινή αποχώρηση του κ. Κοντογιάννη.

«Δεν περιμέναμε να έχει διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής αφού, όπως σημείωσε, για άλλη μια φορά, «στη σημερινή του ανακοίνωση και τελείως αντίθετα με αυτά που έχει αντιληφθεί όλος ο υπόλοιπος κόσμος, αναφέρεται ότι η ΝΔ βρίσκεται σε ανοδική τροχιά».

Δημοκρατική Συμμαχία: Οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν αφορούν τους πολίτες

Επίθεση σε όσους «με κορώνες και θεωρίες συνομωσίας αρνούνται να αποδεχθούν ότι γεννήθηκε ένας καινούργιος πολιτικός χώρος» εξαπέλυσε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμμαχία.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, «τα αδιέξοδα των κομμάτων και οι άγονες αντιπαραθέσεις δεν αφορούν τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον, ούτε συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της κρίσης».

«Αγωνιζόμαστε να γίνουμε ο καταλύτης για να γίνουν γρήγορα, αποτελεσματικά και σε βάθος οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές που χρειάζεται η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Απευθυνόμαστε στην σιωπηρή, αγανακτισμένη πλειοψηφία των Ελλήνων, που λαχταρούν να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Όσοι επενδύουν ανεύθυνα στον κομματικό φανατισμό, αντί να συμβάλλουν στην εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί η δραματική κατάσταση που βρισκόμαστε, και όσοι περιμένουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη, κάνουν λάθος. Οι πολίτες έχουν κρίση, μνήμη και προπαντός ένστικτο αυτοσυντήρησης».

Ανδ. Ανδριανόπουλος: Kαταστρεπτική νευρικότητα από τη ΝΔ

Για «τρομερή και καταστρεπτική νευρικότητα από την πλευρά της ΝΔ» έκανε λόγο ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος μιλώντας στο ραδιοσταθμό Βήμα 99,5.

«Θυμάμαι ότι Κυριακή δήλωσαν ότι δεν τους απασχολεί η δημιουργία του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, και τη Δευτέρα σχεδόν όλη η ηγετική ομάδα βγήκε και έκανε δηλώσεις εναντίον της κας Μπακογιάννη, και την Τρίτη προχώρησαν και στη διαγραφή ενός βουλευτή, ο οποίος υποτίθεται, κατά την άποψη κάποιου ηγετικού στελέχους της ΝΔ, προσπαθούσε να ανακόψει την ανοδική της πορεία», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κι εγώ ρωτάω για ποια ανοδική πορεία ακριβώς μιλάμε όταν ένα βουλευτής παλιός την ΝΔ, ανεξάρτητος, μεσαίου βεληνεκούς, όπως είναι ο κ. Τατούλης κέρδισε τη Πελοπόννησο, στην οποία διαφεντεύουν ο Πρόεδρος της ΝΔ από την Μεσσηνία, ο Αντιπρόεδρος της από την Κορινθία, ο Γραμματέας της από την Αρκαδία και ο αρχισυνδικαλιστής από την Αργολίδα, ποια ήταν αυτή η ανοδική πορεία».

Ερωτηθείς αν θα επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά και μάλιστα κοντά με τη Δημοκρατική Συμμαχία, δήλωσε ότι οι θέσεις που έβαλε η κ. Μπακογιάννη, σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό τον εκφράζουν.

Όπως είπε, είναι η μόνη η οποία μίλησε καθαρά και ξάστερα για μείωση του δημόσιου τομέα, για μείωση της γραφειοκρατίας, για χαμηλούς φόρους, κλπ».

«Αλλά δεν μπορώ να ενταχθώ κομματικά, και δεν το έχω στα υπ’ όψιν μου, και δεν με ενδιαφέρει αυτήν την ώρα μια θέση στην βουλή, αλλά και δεν μπορώ να ενταχθώ κομματικά οπουδήποτε λόγω και της ακαδημαϊκής μου δουλειάς, από εκεί και έπειτα όμως να βοηθήσω, θα βοηθήσω εφόσον συνεχίσει να υποστηρίζει αυτές τις θέσεις, θα βοηθήσω όσο μπορώ ενδεχομένως και στην διαμόρφωση πολιτικών προτάσεων», διευκρίνισε.