Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης με σημείο αιχμής την αναθεώρηση του μνημονίου.
Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων υπηρεσιών, με την κυβέρνηση να συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης με σημείο αιχμής την αναθεώρηση του μνημονίου.
Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει φροντίσει να βρει από αλλού ερείσματα, αλλά και δανεικά, προκειμένου να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη σθεναρότητα με την τρόικα, αποθαρρύνοντας επενδύσεις των Κινέζων, αλλά και των Ρώσων. Το αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι «να βαδίζουμε από διάλυση σε διάλυση, την ίδια στιγμή που ζητείται εθνική συστράτευση». «Προς τί, άλλωστε, να πιαστούμε χέρι - χέρι και να πέσουμε μαζί στην άβυσσο;», διερωτήθηκε.
Λαμβάνοντας το λόγο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο «πρόβα συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα κάνοντας αρχή από τους αδύναμους. Άφησε επίσης αιχμές εναντίον όσων εμφανίζονται πρόθυμοι για να συγκυβερνήσουν, με ορατό, όπως ανέφερε, πλέον το λόγο της επιδιωκόμενης συναίνεσης, «που είναι η βίαιη αναδιανομή του πλούτου, με εσωτερική υποτίμηση και στον ιδιωτικό τομέα».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι πολίτες έχουν αντιληφθεί πως ο περίφημος μηχανισμός στήριξης δεν είναι για την Ελλάδα, αλλά για τη στήριξη του ευρώ και ιδιαίτερα των ισχυρών της ευρωζώνης και δανειστών μας, ενώ υποστήριξε ότι αν υπάρχει λόγος να μένει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στηριζόμενη και νέα κόμματα - γεννήματα του μνημονίου, είναι για να ολοκληρωθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές υπέρ του ιδιωτών.
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε εξάλλου τον χαρακτηρισμό του δημοσίου ως υπερτροφικού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αυτή την ώρα διακυβεύονται πολλά με το μνημόνιο και κάλεσε την κυβέρνηση, αν και δεν υπάρχει ανάγκη να ψηφιστεί, να φέρει προς συζήτηση το νέο μνημόνιο στη Βουλή.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, τόνισε ότι είναι κεφαλαιώδες να ξεκαθαρίσει καθένας τη θέση του και αυτοί που είναι «πρόθυμοι» με το μνημόνιο και αυτοί που αντιτίθενται.
Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Τζαβάρα, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο «πράξη πατριωτικής ευθύνης για το ΠΑΣΟΚ». «Το να μιλά η δική σας παράταξη τώρα για υπηρέτες συμφερόντων είναι απαράδεκτο και γυρίζω πίσω την σπίλωση», αντέτεινε.
Απαντώντας εν συνεχεία στις αιτιάσεις του ΛΑΟΣ περί απραξίας της κυβέρνησης, τόνισε ότι με το μνημόνιο εξασφαλίστηκε ο δανεισμός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ευθύνη των επιλογών είναι στα χέρια της κυβέρνησης.
Ο κ. Ευθυμίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο συνιστά απαρχή καίριων επιλογών, έναντι του βαθιά ανορθολογικού και αντιπαραγωγικού ελληνικού δημοσίου, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για εθνική συνεννόηση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ