Κόσμος
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 12:25

ΗΠΑ: Βήματα για την προστασία της πολικής αρκούδας

Τα μέτρα του επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία της πολικής αρκούδας στην Αλάσκα φαίνεται πως καθιστούν αναπόφευκτη μια σύγκρουση με τους ομίλους που προσβλέπουν στην εξόρυξη πετρελαίου, αλλά και με τις αρχές της πολιτείας.

Τα μέτρα του επιτελείου του Μπαράκ Ομπάμα για την προστασία της πολικής αρκούδας στην Αλάσκα φαίνεται πως καθιστούν αναπόφευκτη μια σύγκρουση με τους ομίλους που προσβλέπουν στην εξόρυξη πετρελαίου, αλλά και με τις αρχές της πολιτείας.

Όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος σε θέματα αλιείας και προστασίας της άγριας ζωής, έκταση 300 στρεμμάτων ανοικτά της Αλάσκα θα χαρακτηριστεί «κρίσιμο ενδιαίτημα» για τις πολικές αρκούδες.

Η περιοχή είναι 20 στρέμματα μικρότερη από αυτήν που προσδιοριζόταν σε προκαταρκτική έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε πέρυσι. Παράλληλα, όπως διευκρίνισε ο Τομ Στρίκλαντ, ο χαρακτηρισμός δεν σημαίνει και πλήρη απαγόρευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, αλλά θα προϋποθέτει πλέον την έκδοση ειδικών αδειών που θα δίνονται αφού αποφασιστεί ότι η εκάστοτε δραστηριότητα - π.χ. εξόρυξη- δεν θα βλάψει τον οικότοπο της πολικής αρκούδας, η οποία απειλείται με εξαφάνιση.

«Ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως "κρίσιμου ενδιαιτήματος είδους" μάς επιτρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας σε ομοσπονδιακό επίπεδο για να διασφαλίσουμε ότι οι ενέργειές τους στην περιοχή αυτή δε βλάπτουν τους πληθυσμούς της πολικής αρκούδας», δήλωσε ο Στρίκλαντ δεσμευόμενος ότι ο Λευκός Οίκος θα συνεχίσει να εργάζεται «για την εκπόνηση περιεκτικών στρατηγικών σχεδίων με στόχο τη μακροπρόθεσμη επιβίωση του είδους».

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Κέντρο για τη Βιολογική Ποικιλότητα που είχε στο παρελθόν καταθέσει αγωγή σε βάρος της κυβέρνησης αποσκοπώντας στη λήψη δραστικότερων μέτρων για την προστασία της πολικής αρκούδας, χαιρέτισαν την ανακοίνωση. Κάλεσαν ωστόσο τη Ουάσινγκτον να επιβάλει μορατόριουμ στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή, προειδοποιώντας για ολέθριες συνέπειες σε περίπτωση π.χ. διαρροής ανάλογης με αυτήν που «γονάτισε» πρόσφατα τον Κόλπο του Μεξικού.

Πολική αρκούδα εναντίον άγριας αμερικανικής αρκούδας

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (Λος Άντζελες), η κλιματική αλλαγή θα φέρει τις πολικές αρκούδες σε... τροχιά σύγκρουσης με τις άγριες αμερικανικές αρκούδες, τις γνωστές γκρίζλι. Όπως λένε, εάν η τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη συνεχιστεί, τα δύο είδη αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωπα στη μάχη για την επιβίωσή τους.

Το φυσικό περιβάλλον των πολικών αρκούδων όλο και συρρικνώνεται, ενώ τα αποθέματα τροφής τους μειώνονται κι έτσι μοιραία θα αρχίσουν κάποια στιγμή, εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, να μεταναστεύουν προς το Νότο. Οι οικότοποι των δύο ειδών έχουν ήδη αρχίσει να συμπίπτουν σε κάποιες περιοχές και οι επιστήμονες εκτιμούν πως στο τέλος, οι γκρίζλι θα είναι αυτές που θα επικρατήσουν, παρότι οι πολικές αρκούδες είναι μεγαλύτερες και θεωρούνται πιο επιθετικές, αν και οι ανταγωνίστριές τους έχουν τον τίτλο «άγριες». Το βασικότερο πρόβλημα ωστόσο και αυτό, το οποίο θα κρίνει κατά τους ερευνητές την έκβαση της μάχης, είναι ότι οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από το κρέας, ενώ οι άγριες αμερικανικές αρκούδες είναι παμφάγο είδος.