Πολιτική
Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010 22:57

Λ.Αυγενάκης: O κ. Σαμαράς τρομάζει όταν ακούει διαφορετικές φωνές

O κ. Σαμαράς τρομάζει όταν ακούει διαφορετικές φωνές και βλέπει στελέχη που δεν συμπεριφέρονται σαν κουρδιστά στρατιωτάκια, υποστήριξε ο διαγραφείς Λ.Αυγενάκης. Ντ.Μπακογιάννη: Ίσες αποστάσεις από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. «Εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει καρέκλες».

«H διαγραφή μου εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προαποφασισμένης εκκαθαριστικής επιχείρησης του κόμματος από όσους βουλευτές ο κ. Σαμαράς δεν θεωρεί απόλυτα υποταγμένους στην εσωστρεφή και παρωχημένη αντίληψή του για την πολιτική».

Αυτό υπογράμμισε ο διαγραφείς βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας σε συγκέντρωση φίλων του στο χώρο της παλιάς Λαχαναγοράς του Ηρακλείου, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία «έπαψε να λειτουργεί ως ένα δημοκρατικό κόμμα που σέβεται και εκτιμά τη διαφορετική άποψη εκείνων που θέλουν να διορθώσουν τα όποια κακώς κείμενα».

O κ. Σαμαράς, παρατήρησε ο κ. Αυγενάκης, τρομάζει όταν ακούει διαφορετικές φωνές και βλέπει στελέχη που δεν συμπεριφέρονται σαν κουρδιστά στρατιωτάκια. «Πώς να βγω να χειροκροτήσω την "ολική επαναφορά" της ΝΔ, που επικαλείται η Ρηγίλλης», διερωτήθηκε, «όταν το κόμμα ήλθε τρίτο στις εκλογές στην Κρήτη, όταν το κόμμα ήλθε δεύτερο στην Πελοπόννησο από όπου κατάγεται όλη η ηγετική ομάδα της ΝΔ, ο κύριος Σαμαράς, ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Δήμας, ο κ. Λυκουρέντζος, κ. Παναγιωτόπουλος, κ. Μανώλης και πολλοί άλλοι».

Ντ. Μπακογιάννη: Ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή της στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως η Δημοκρατική Συμμαχία είναι κόμμα κέντρου και τηρεί ίσες αποστάσεις από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Κρατώ ίσες αποστάσεις από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και δεν επιθυμώ πολιτικά οφίτσια και καρέκλες στην κυβέρνηση του Γ.Παπανδρέου, σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη, ενώ σε ερώτηση αν θα συνεργαζόταν με τη ΝΔ απάντησε: «Μπορώ να συνεργαστώ με όποιον μου δώσει εντολή ο ελληνικός λαός. Το πρώτο κόμμα παίρνει εντολή διακυβέρνησης».

Με αφορμή το αίτημά της για εθνική συνεννόηση, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει καρέκλες. Δεν σημαίνει συγκυβέρνηση», ενώ μίλησε για την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης για να αλλάξουν άρθρα όπως πχ το άρθρο 16.

Στην ερώτηση εξάλλου αν στόχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας είναι να μη γίνει πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς, η κ. Μπακογιάννη παρατήρησε πως «δεν είμαστε στο '65, δεν είμαστε στο '93, είμαστε στο 2010 με την Ελλάδα στην κρίση. Κανένας δεν μπαίνει σε αυτή την προσπάθεια από πολιτικό γινάτι».

Όπως είπε, η ΝΔ δεν είναι το ίδιο κόμμα που υπηρέτησε για πολλά χρόνια η ίδια, γιατί σήμερα δεν υπάρχει το φιλελεύθερο κομμάτι. «Απαγορεύεται να ομιλεί», παρατήρησε, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο στη συνεδρίαση της Κ.Ο της ΝΔ την Παρασκευή θα έχουν δικαίωμα λόγου και οι βουλευτές.

Όσο για το αίτημα της Ρηγίλλης να παραιτηθούν από τις έδρες τους οι βουλευτές που βρέθηκαν εκτός ΝΔ, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως «εμείς εκλεχτήκαμε με σταυρό προτίμησης» και σύμφωνα με το άρθρο 60 του Συντάγματος οι βουλευτές εκπροσωπούν τον κόσμο τους. Χαρακτήρισε δε έντιμη και αντρίκεια στάση των βουλευτών να εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη για τους ψηφοφόρους τους στη Βουλή, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ίδια δεν έχει καλέσει κανένα και δεν έχει στόχο των αριθμό των 10 βουλευτών. «Ποιά θα ήταν η διαφορά;» αναρωτήθηκε, διευκρινίζοντας πως ήδη είναι στην ΚΟ των ανεξάρτητων με πρόεδρο το Φώτη Κουβέλη και η ίδια θα είναι αγορήτρια στον προϋπολογισμό.

Σε ερώτηση τέλος αν θεωρεί ότι ισχύουν τα σενάρια για επανένωση της κεντροδεξιάς απάντησε ότι δεν θα κάνει την Πυθία, ενώ σε άλλη ερώτηση αν ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να παίξει «συγκολλητικό ρόλο» απάντησε ότι δεν βλέπει τίποτα από όλα αυτά και πως ανάγονται στην κατηγορία των σεναρίων των δημοσιογράφων.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για μία σειρά από θέματα όπως για παράδειγμα το δάνειο των 500.000 ευρώ στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως αν σήμερα κινδυνεύει να χαθεί η ευρωζώνη είναι γιατί δεν μπόρεσε το κράτος να λειτουργήσει και «έπινε το αίμα του ιδιωτικού τομέα».