Εννιά χρόνια και 50 ημέρες παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν συμπληρώνονται σήμερα, όσο δηλαδή είχαν παραμείνει και τα σοβιετικά, πριν αποχωρήσουν ηττημένα.
Εννιά χρόνια και 50 ημέρες παρουσίας αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν συμπληρώνονται σήμερα, όσο δηλαδή είχαν παραμείνει και τα σοβιετικά, πριν αποχωρήσουν ηττημένα.
Και μπορεί οι δύο πόλεμοι να έχουν ριζικά διαφορετικούς στόχους και σίγουρα διαφορετικό αριθμό θυμάτων, το αν όμως θα έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα παραμένει να αποδειχθεί.
Αυτό που άρχισε σαν έναν γρήγορος πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου του 2001 από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους με στόχο την εξουδετέρωση του Οσάμα μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν έχει πάρει τελείως διαφορετική τροπή. Σήμερα, περίπου 100.000 νατοϊκά στρατεύματα βρίσκονται στη χώρα, αντιμέτωπα με νέο, αυξανόμενο κύμα βίας.
Στόχος του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα, στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέου, είναι «να μην αποτελέσει ποτέ ξανά καταφύγιο για την Αλ Κάιντα ή άλλους εξτρεμιστές όπως ήταν πριν την 11η Σεπτεμβρίου». Όπως έχει δηλώσει, ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι «να βοηθήσουμε το Αφγανιστάν να αναπτύξει την ικανότητα να φροντίζει για την ασφάλεια και τη διοίκησή του. Όχι σε ένα επίπεδο σαν της Ελβετίας μέσα σε 10 χρόνια ή λιγότερα, αλλά σε ένα επίπεδο που είναι αρκετά καλό για το Αφγανιστάν».
Όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν στις 27 Δεκεμβρίου 1979 ο στόχος που είχε δηλώσει ότι έχει ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου σοσιαλιστικού κράτους, ωστόσο αποχώρησε ηττημένη στις 15 Φεβρουαρίου 1989.
Όπως δήλωσε ο Αφγανός αναλυτής Ναντέρ Ναντερί στο Associated Press, μπορεί ο χρόνος παραμονής των δύο χωρών να είναι ο ίδιος, αλλά «οι συνθήκες δεν είναι παρόμοιες».
Πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι είχαν χάσει η ζωή τους καθώς οι Σοβιετικοί επιχειρούσαν να στηρίξουν τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Μπαμπράκ Καρμάλ που μαχόταν εναντίον των αντι-κομμουνιστικών δυνάμεων των μουτζαχεντίν.
Ο Μάικλ Ο’Χάνλον, αναλυτής στο Brookings Institution, είπε στο Associated Press ότι οι νατοϊκές δυνάμεις έχουν σκοτώσει λιγότερους από 10.000 αμάχους και παρόμοιο αριθμό ανταρτών.
Η νατοϊκή δύναμη αριθμεί λιγότερα στρατεύματα από τη σοβιετική και είναι πιο στοχευμένη, με παρουσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Σύμφωνα με τον Ο’Χάνλον, οι Σοβιετικοί είχαν να αντιμετωπίσουν, στο απόγειο του πολέμου, 250.000 μουτζαχεντίν από όλες τις εθνοτικές ομάδες του Αφγανιστάν, ενώ οι «αντάρτες σήμερα είναι ίσως το ένα όγδοο από αυτούς και μόνο Παστούν».
«Έχουμε πράγματι μεγάλα προβλήματα. Αλλά δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα σε αυτόν τον πόλεμο και αυτόν που πολέμησαν οι Σοβιετικοί», όπως είπε ο ίδιος.