Πολιτική
Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010 15:27

Χαιρετισμοί Αλ. Παπαρήγα - Αλ. Τσίπρα στο 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ

Την αλληλεγγύη των κομμάτων τους στις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης λύσης για το Κυπριακο, εξέφρασαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στους χαιρετισμούς τους στο 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

Την αλληλεγγύη των κομμάτων τους στις προσπάθειες επίτευξης βιώσιμης λύσης για το Κυπριακο, εξέφρασαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, στους χαιρετισμούς τους στο 21ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ.

«Οι ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί ΚΚΕ και ΑΚΕΛ επιβεβαιώνονται καθημερινά, μέσα από κοινούς αγώνες», τόνισε στο χαιρετισμό της η κ. Παπαρήγα, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Κυπριακό το Κομμουνιστικό Κόμμα τάσσεται σταθερά υπέρ μιας ομοσπονδιακής, διζωνικής, δικοινοτικής λύσης, με μια και μόνη κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, επεσήμανε, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε διεξάγεται σε μια θετική διεθνή συγκυρία. «Η Τουρκία, που κρατά το κλειδί της λύσης, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιήσει, ενώ οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ αντιμετωπίζουν το θέμα, από τη σκοπιά των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων», σημείωσε.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι «σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται να απορριφθούν οι εκβιασμοί και οι απειλές, που και δημόσια ακούσαμε το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα από εκπροσώπους του βρετανικού ιμπεριαλισμού».

«Σημαντική συνιστώσα της παγκόσμιας Αριστεράς και πρότυπο ενότητας και αγωνιστικότητας», χαρακτήρισε το ΑΚΕΛ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένα νέο συντονισμένο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον κυπριακό λαό - Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους - για το τερματισμό της κατοχής και την επανένωση του νησιού.

Με το ΑΚΕΛ, είπε, μας συνδέουν κοινές θέσεις για το Κυπριακό, για λύση δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας, με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεμελιωμένη στην επαναπροσέγγιση και την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις με επεμβατικά δικαιώματα, για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και ξένες βάσεις.

Επισήμανε τέλος πως πρέπει να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση, ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.