Την άποψη ότι τα χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές χώρες, αλλά και ότι η διαρροή τους είχε οργανωθεί εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.
Την άποψη ότι τα χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks δεν πρόκειται να επηρεάσουν τις σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές χώρες εξέφρασε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
«Οι χώρες της περιοχής έχουν όλες φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός ο θόρυβος δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των χωρών», υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, δεν υπήρξε διαρροή εγγράφων γιατί «κάποιο τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης» τα κατασκεύασε.
Και «αποτελούν τμήμα μιας εκστρατείας στον πόλεμο της πληροφόρησης (κατά του Ιράν), αλλά δεν θα έχουν το επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύουμε ότι οι πληροφορίες αυτές διέρρευσαν. Νομίζουμε ότι είχε οργανωθεί η διαρροή τους σε τακτική βάση και ότι οι στόχοι που επιδιώκονται είναι πολιτικοί».
Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν παρότρυναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.
«Δεν παίρνουμε αυτά τα έγγραφα στα σοβαρά και δεν θα έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις μας», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.
Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «δεν επιβεβαιώνει καμία από τις δηλώσεις που αποδίδονται στις γαλλικές αρχές και τους Γάλλους διπλωμάτες» στα έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό, εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης για τη «σκόπιμη και ανεύθυνη κοινοποίηση της αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας» υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων αποτελεί «πλήγμα για την κυριαρχία των κρατών και το απόρρητο της αλληλογραφίας τους».
Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να αντιδράσει αναφορικά με τη διαρροή των εγγράφων.
Σε ορισμένα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks και σε πέντε μεγάλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Le Monde, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι φέρεται να χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί «εύθικτο και αυταρχικό».
Γίνεται επίσης αναφορά σε συνομιλία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Σε αυτήν ο Λεβίτ φέρεται να χαρακτήρισε «τρελό» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε «άλλη Ζιμπάμπουε», ενώ χαρακτηρίζει και «φασιστικό κράτος» το Ιράν.
Τη δημοσιοποίηση των εγγράφων επέκρινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, επισημαίνοντας ότι η διαρροή «καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή» επειδή είναι "ανάγκη" να τηρείται το απόρρητο των επικοινωνιών.
«Αυτό θα αποδυναμώσει τη διπλωματία σε όλο τον κόσμο (...) γενικά, αλλά κυρίως την αμερικανική διπλωματία», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στη "διπλωματία του μεγαφώνου" η οποία, όπως γνωρίζω εκ πείρας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερα προβλήματα».