Τη συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Συμφώνου Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Τη συγκρότηση ενός νέου Εθνικού Συμφώνου Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά την ομιλία της σε εκδήλωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).
Η προσωρινή πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας διευκρίνισε πως πρόκειται για ένα σύμφωνο στο οποίο «δεσμευόμαστε να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς, ένα συμβόλαιο με τις νέες γενιές, που προσφέρει ένα κοινωνικά δίκαιο μέλλον για τη χώρα, οικονομικά και οικολογικά βιώσιμο».
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εναντίον νέων και μεγάλων φόρων, προτείνει τη μείωση της φορολογίας αρχικά για τις επιχειρήσεις και αργότερα για όλους γύρω στο 20%, επιδιώκει εθνική συνεννόηση ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειωθούν κατά 1/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού στην επόμενη δεκαετία, ζητά να περιοριστεί ο κρατικός παρεμβατισμός στις αγορές, προτείνει την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τους συνδικαλιστές ώστε να εργάζονται, και οι μείζονες απεργίες να αποφασίζονται μετά από μυστική καθολική ψηφοφορία, να ανοίξουν με ταχείες διαδικασίες σε ιδιώτες επενδυτές οι κλάδοι του τουρισμού και των μεταφορών καθώς και να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.
Παράλληλα ζήτησε από τους εμπόρους να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στην αγορά, ενώ τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ανηφορικό δρόμο. «Δεν κάναμε την ώρα που έπρεπε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Τώρα, απότομα, και με οδυνηρό για πολλούς συμπολίτες μας τρόπο πρέπει να τα αλλάξουμε όλα» σημείωσε.
Επιπλέον, προειδοποίησε για δύο κινδύνους: Η δημοσιονομική υστέρηση σε σχέση με τους στόχους και η έλλειψη ρευστότητας στον ιδιωτικό τομέα σε συνδυασμό με τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. «Η εθνική προσπάθεια κινδυνεύει να εκτροχιαστεί με ανυπολόγιστες συνέπειες για όλους» πρόσθεσε και έκανε λόγο για πολιτικές ηγεσίες που δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται και συνεχίζουν να πολιτεύονται με πρακτικές που ίσχυσαν στο δημόσιο βίο πριν την κρίση.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση επανέλαβε ότι διαπραγματεύτηκε με λάθος τρόπο το μνημόνιο, δεν μειώνει τις δημόσιες δαπάνες, δεν αντιμετωπίζει δραστικά τις προνομιούχες ΔΕΚΟ, ενώ καθυστερεί να απελευθερώσει τα κλειστά επαγγέλματα και να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.
Για τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι αναμασούν χθεσινές συνταγές, αδυνατούν να προσφέρουν λύσεις και εξαντλούνται σε λαϊκισμούς, κοινοτοπίες και εκτός πραγματικότητας οικονομικές και πολιτικές συνταγές.