Αποδέχθηκε η Κομισιόν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορά ανάκτηση κρατικών επιδοτήσεων προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ).
Αποδέχθηκε η Κομισιόν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα μετά την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορά ανάκτηση κρατικών επιδοτήσεων προς τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ).
Σημειώνεται ότι στις 2 Ιουλίου 2008 η Επιτροπή εξέδωσε την απόφαση με την οποία η Ελλάδα καλείτο να ανακτήσει «παράνομες επιδοτήσεις οι οποίες είχαν χορηγηθεί υπέρ των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων των Ελληνικών Ναυπηγείων».
Σήμερα, η ΕΝΑΕ παράγει ως επί το πλείστον πολεμικά πλοία, και η χώρα μας φοβόταν ότι η ανάκτηση των επιδοτήσεων υπήρχε περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, την οποία θεωρεί ως ζωτικής σημασίας για το εθνικό της συμφέρον.
Αντί της ανάκτησης, προτείνεται να δοθεί τέλος στις διάφορες εγγυήσεις, οι οποίες έχουν παρασχεθεί στην ΕΝΑΕ, και η επιχείρηση να επιστρέψει ένα μέρος των ενισχύσεων που έχει λάβει, μέσω της πώλησης των περιουσιακών της στοιχείων που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων.
Επίσης, η χώρα μας προτείνει να αντισταθμίσει τη μη ολοσχερή ανάκτηση των ενισχύσεων με την επιβολή δεκαπενταετούς απαγόρευσης της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων από την ΕΝΑΕ.
Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια σημείωσε πως «οι δεσμεύσεις που προσεφέρθη να αναλάβει η Ελλάδα αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για τη διευθέτηση της παρούσας υπόθεσης».
«Εφόσον εφαρμοσθούν πλήρως και ταχέως, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να διασφαλίσει την ικανότητα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και, ταυτοχρόνως, να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην αγορά ναυπήγησης μη πολεμικών πλοίων και στην αγορά επισκευής πλοίων», πρόσθεσε.
Η Επιτροπή διεξάγει από το 2008 τακτικές συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή της απόφασής της. Νωρίτερα φέτος, προσέφυγε κατά της Ελλάδας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω της μη επίτευξης λύσης στη συγκεκριμένη υπόθεση.
Επειδή η Ελλάδα πρόβαλε το επιχείρημα ότι η επιστροφή των ενισχύσεων υπήρχε περίπτωση να θέσει σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δραστηριότητες της ΕΝΑΕ, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές αναζήτησαν μια λύση που να επιτρέπει την προάσπιση των συμφερόντων ασφαλείας, τα οποία επικαλείτο η ελληνική πλευρά (άρθρο 346 της συνθήκης ΕΕ) και συγχρόνως να διασφαλίζει τα εξίσου θεμιτά συμφέροντα που εξαρτώνται από την ύπαρξη δίκαιου και ανόθευτου ανταγωνισμού.
Επετεύχθη η ακόλουθη συμφωνία:
• Τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΝΑΕ που δεν έχουν σχέση με τη ναυπήγηση πολεμικών πλοίων θα πωληθούν, και το προϊόν της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για τη μερική επιστροφή των ασυμβίβαστων ενισχύσεων.
• Η ΕΝΑΕ θα παραιτηθεί από τη χρήση των γηπέδων που της έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα και τα οποία δεν είναι αναγκαία για τις στρατιωτικές της δραστηριότητες.
• Η ΕΝΑΕ δεν θα ασκήσει καμία μη στρατιωτική δραστηριότητα κατά τα επόμενα 15 έτη.
• Η Ελλάδα και η ΕΝΑΕ θα καταγγείλουν μια σειρά εγγυήσεων τις οποίες η Επιτροπή είχε κρίνει ασυμβίβαστες με την απόφασή της του 2008.
• Η Ελλάδα θα υποβάλλει έκθεση ετησίως σχετικά με την τήρηση από μέρους της ΕΝΑΕ της απαγόρευσης άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων επί όσο χρόνο διαρκεί η εν λόγω απαγόρευση.
Η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ταχέως τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις. Όταν θα έχουν εφαρμοσθεί πλήρως όλες οι δεσμεύσεις (εξαιρουμένης της δεκαπενταετούς υποχρέωσης υποβολής εκθέσεων σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων), η Κομισιόν θα εξετάσει τη σκοπιμότητα ανάκλησης της προσφυγής την οποία άσκησε ενώπιον του Δικαστηρίου.