Ευκαιρία για να ανανεώσουν οι συμμετέχουσες χώρες τη δέσμευσή τους για την περιφερειακή ασφάλεια χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν.
Ευκαιρία για να ανανεώσουν οι συμμετέχουσες χώρες τη δέσμευσή τους για την περιφερειακή ασφάλεια χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ ο Πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της διάσκεψης στην Αστάνα του Καζακστάν.
Όπως επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, η πρώτη, ύστερα από 11 χρόνια Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ αποτελεί πρόκληση, «καθώς είμαστε σε μια άλλη εποχή, όπου το οργανωμένο έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και ανθρώπων, η τρομοκρατία, οι πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής, η πρόσβαση στο πόσιμο νερό, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι μορφές της πολιτικής ασφάλειας του 21ου αιώνα που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
Τόνισε επίσης ότι μένουν ακόμα να γίνουν πολλά για να υπάρξουν αποτελεσματικές κοινές ενέργειες και υπογράμμισε πως για αυτόν ακριβώς τον σκοπό οργανώσεις όπως ο ΟΑΣΕ έχουν μεγάλη σημασία, μιας και αυξάνεται η πεποίθηση πως κανένα έθνος-κράτος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά και στην αναζωπύρωση του εθνικισμού, φαινόμενο που το απέδωσε στο ότι η ανασφάλεια σε τόσα ζητήματα οδηγεί τους ανθρώπους να αναζητούν καταφύγια παρά από κοινού λύσεις στα κοινά προβλήματα. Συνέδεσε ακόμη την επιστροφή στον εθνικισμό στις ανισορροπίες του παγκόσμιου συστήματος, καθώς και στην «παγκοσμιοποιημένη οικονομία που καθορίζεται από ιδιοτελή συμφέροντα στις αγορές, παρά από την αλληλεγγύη και τη συνεργασία».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου εστίασε και στις διεθνείς οικονομικές αγορές, κάνοντας λόγο για αύξηση της ανισότητας μεταξύ εθνών. «Η οικονομική κρίση όπου τα κέρδη είναι ιδιωτικά και οι ζημίες κοινωνικοποιούνται σίγουρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτική και κοινωνική αστάθεια», επισήμανε, εκφράζοντας παράλληλα την υποστήριξή του στην πρόταση Ναζαρμπάγιεφ για ενσωμάτωση της οικονομικής σταθερότητας στην ατζέντα του ΟΑΣΕ.
Αναφορικά με το έργο του ΟΑΣΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Οργανισμός αποτέλεσε εργαλείο για την οικοδόμηση της ασφάλειας στην Ευρώπη από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά «και χρειαζόμαστε λιγότερη μονομέρεια και περισσότερη αποτελεσματική πολυμέρεια, λιγότερη πόλωση και περισσότερη συνεργασία, λιγότερο εθνικισμό και περισσότερο διεθνισμό και γι' αυτό το περιεχόμενο μιας νέας κοινότητας ασφάλειας του ΟΑΣΕ είναι τόσο σημαντικό».
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η Σύνοδος της Κέρκυρας το 2009, επί ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ, εμπνεύστηκε από την πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Ντ. Μεντβέντεφ για μια νέα συμφωνία ασφαλείας στην Ευρώπη και η πρωτοβουλία εκείνη αποσκοπούσε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των εταίρων. Παράλληλα, καλωσόρισε το «νέο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας», ενώ αναφερόμενος στις συζητήσεις και διερευνητικές επαφές των δύο τελευταίων χρόνων, ο εξέφρασε την ελπίδα όλες αυτές οι διαδικασίες στον ΟΑΣΕ να ανοίξουν τον δρόμο για μια νέα κοινότητα ασφάλειας.
Όπως ανέφερε εξάλλου, σε οικονομικά δύσκολους καιρούς ο έλεγχος των εξοπλισμών και η οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης είναι πιο σημαντικά από ποτέ, καθώς, μεταξύ άλλων, η μείωση των στρατιωτικών δαπανών επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο κοινωνικό εισόδημα, τις υποδομές και τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος των Συμβατικών Όπλων. Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα επιτευχθείσα πρόοδο, αλλά και την ελπίδα ότι το 2011 θα υιοθετηθεί η συμφωνία της Βιέννης.
Η αληθινή δοκιμασία για τον ΟΑΣΕ, επισήμανε, είναι η επίλυση συγκρούσεων, η οποία μπορεί να μην αποτελεί μεν προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση μιας κοινότητας ασφαλείας, αλλά πρέπει να είναι η φυσιολογική εξέλιξη της όλης διαδικασίας.
«Η δέσμευση σε μια κοινότητα ασφαλείας είναι μια δέσμευση στο ότι η απειλή χρήσης βίας δεν αποτελεί πλέον επιλογή», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι η δημοκρατία «είναι κάτι περισσότερο από τις εκλογές, αφορά την οικοδόμηση καλής δικυβέρνησης, θεσμών και ευημερίας».
Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τέλος για την τιμή που έγινε στην Ελλάδα να προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ με τον Πέτρο Ευθυμίου, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του στο πρόσωπο του προέδρου του Καζακστάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ