Αθλητικά
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 00:00

Europa League: Ατλέτικο Μαδρίτης-Αρης 2-3

Τη μεγαλύτερη βραδιά στην ευρωπαϊκή του ιστορία έζησε ο Αρης στη Μαδρίτη την Τετάρτη. Οι «κίτρινοι» άλωσαν το «Βιθέντε Καλντερόν», επικρατώντας της Ατλέτικο με 3-2, παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 2-1, αν και στο ξεκίνημα του αγώνα εκείνοι είχαν προηγηθεί.

Τη μεγαλύτερη βραδιά στην ευρωπαϊκή του ιστορία έζησε ο Αρης στη Μαδρίτη την Τετάρτη. Οι «κίτρινοι» άλωσαν το «Βιθέντε Καλντερόν», επικρατώντας της Ατλέτικο με 3-2, παρότι βρέθηκαν να χάνουν με 2-1, αν και στο ξεκίνημα του αγώνα εκείνοι είχαν προηγηθεί.

Ο θρίαμβος αυτός δίνει τεράστιο προβάδισμα πρόκρισης για το φάση των «32» στην ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ, καθώς πλέον ισοβαθμεί στη δεύτερη θέση του Β' Ομίλου με τους Ισπανούς, αλλά έχοντας το πλεονέκτημα με τις νίκες της σε Θεσσαλονίκη (με 1-0) και Μαδρίτη, ενώ την τελευταία αγωνιστική παίζει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» με την αδιάφορη Ρόζενμποργκ.

Ποιος, λοιπόν, θα το έλεγε στους φίλους του Αρη μετά την αυγουστιάτικη κλήρωση των ομίλων, ότι η ομάδα τους σε ένα γκρουπ με αντιπάλους τη Μπάγερ Λεβερκούζεν και τους περσινούς κατόχου του Europa League, όχι μόνο θα έφτανε κοντά στην πρόκριση, αλλά κοντά στο να αποκλείσει τους δεύτερους. Και, όμως, όπως πλέον έχει εξελιχθεί η κατάσταση στον όμιλο, οι Θεσσαλονικείς έχουν τον πρώτο λόγο και όχι άδικα, αφού πραγματοποίησαν μια εμφάνιση βγαλμένη από όνειρο και υποχρέωσαν την Ατλέτικο σε μια οδυνηρή ήττα.

Το παιχνίδι ήταν συναρπαστικό στην εξέλιξή του, με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια τρεις φορές και τη μπάλα να μη σταματάει ούτε στα τελευταία λεπτά να πηγαίνει από την μια άκρη του γηπέδου στην άλλη.

Το ξεκίνημα ήταν ιδανικό για τον Αρη, καθώς μόλις δυο λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα ο Μενδρινός σούταρε στο δοκάρι του Ντε Γκέα, αλλά στην επαναφορά ο Κόκε πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα.

Παρά την ψυχρολουσία, η απάντηση της Ατλέτικο ήταν άμεση και εννιά λεπτά αργότερα ο Σιμάο έκανε το σουτ στο δοκάρι για να πάρει στη συνέχεια τη μπάλα ο Φορλάν και να φέρει το ματς στα ίσια. Και σα να μην έφτανε αυτό, στο 16' ο Αγκουέρο ξέφυγε μόνος πίσω από την πλάτη της άμυνας του Αρη και πλάσαρε τον Σηφάκη για το 2-1.

Έχοντας πάρει κεφάλι στο σκορ, οι γηπεδούχοι κάθισαν στο επόμενο διάστημα και έτσι ο ρυθμός έπεσε αισθητά, αν και συνέχισαν να έχουν την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο. Η επανάληψη, όμως, τους επιφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη και μάλιστα καθόλου ευχάριστη...

Στο 50', ο κορυφαίος για τον Αρη Λαζαρίδης ανατράπηκε από τον Ντομίνγκεθ μέσα στην περιοχή των Μαδριλέων, κερδίζοντας το πέναλτι για την ομάδα του. Ο Κόκε ανέλαβε την εκτέλεση και από τα 11 βήματα δεν λάθεψε.

Η ισοφάριση ξύπνησε την Ατλέτικο, η οποία βγήκε μπροστά και έψαξε -αρκετά ανορθόδοξα- ένα τρίτο τέρμα. Παρόλα αυτά, ο Αρης με πολύ σωστή αμυντική συμπεριφορά και με συμπαγές γραμμές, που έπαιζαν η μια δίπλα στην άλλη, κατάφερε να βγάλει το διάστημα πίεσης των παικτών του Κίκε Φλόρεθ χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην μια δυο φάσεων που δημιούργησαν οι Ισπανοί. Και όσο περνούσε ο χρόνος, τόσο πιο καλά γινόντουσαν τα πράγματα γι' αυτόν.

Η Ατλέτικο γύρω στο 80' άρχισε να κουράζεται και οι «κίτρινοι» να βγαίνουν στις αντεπιθέσεις. Σε δυο περιπτώσεις Χαβίτο και Μίτσελ άργησαν να δώσουν τη μπάλα όταν έπρεπε, όμως η τρίτη θα ήταν η φαρμακερή. Σε κόρνερ του Κασναφέρη στο 82', οι «ροχιμπλάνκος» δεν κατάφεραν να διώξουν από την περιοχή τους και ο Λαζαρίδης με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ντε Γκέα.

Στα εναπομείναντα λεπτά η Ατλέτικο πίεσε με κάθε τρόπο για την ισοφάριση και οι περίπου 3.000 φίλοι του Αρη, που βρέθηκαν στην ισπανική πρωτεύουσα, έμειναν να κοιτούν με κομμένη την ανάσα. Οι παίκτες του Κούπερ, όμως, ήταν πολύ σκληροί για να την πατήσουν στο τέλος και έτσι βρέθηκαν να πανηγυρίζουν μια τεράστια νίκη.

Οι συνθέσεις:

Ατλέτικο Μαδρίτης (Φλόρες): Ντε Γέα, Ουιφαλούσι, Γκοδίν, Ντομίνγκεθ, Λόπεθ (86' Μέριδα), Ρέγιες, Τιάγκο (86' Γκαρθία), Σουάρεθ, Σιμάο (73' Κόστα), Αγουέρο, Φορλάν

Αρης (Κούπερ): Σηφάκης, Βανγκέλι, Οριόλ, Λαζαρίδης, Μίτσελ, Χαβίτο, Φατί, Τόχα, Μενδρινός (72' Καζναφέρης), Κόκε (77' Πρίττας), Τσέζαρεκ (83' Ρουίς)