Η παρουσία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο στην προεδρία του Οργανισμού, όσο και στην λεγόμενη τρόικα του ΟΑΣΕ (απερχόμενη, νυν και επόμενη προεδρία του Οργανισμού), τόνισε ο Πρωθυπουργός από την Αστάνα του Καζακστάν.
Η παρουσία της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο στην προεδρία του Οργανισμού, όσο και στην λεγόμενη τρόικα του ΟΑΣΕ (απερχόμενη, νυν και επόμενη προεδρία του Οργανισμού) όπου καταφέραμε και προωθήσαμε πολύ σημαντικές αποφάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε δήλωσή του στην Αστάνα του Καζακστάν, όπου σήμερα ολοκληρώνονται οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ.
«Προωθήσαμε», είπε, τη λεγόμενη Διαδικασία της Κέρκυρας, που ήταν καθοριστική στο να διαμορφώσει μια νέα αντίληψη για την ασφάλεια στην ευρύτερη Ευρώπη. Μια αντίληψη όχι αντιπαραθετική, αλλά συνεργασίας όχι μόνο μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και των ευρύτερων παικτών της περιοχής. Και ήταν καθοριστικής σημασίας διότι συνέβαλε στην πρόσφατη απόφαση του ΝΑΤΟ για την αναβάθμιση των σχέσεων ΝΑΤΟ - Ρωσίας, κάτι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια των πολιτών τόσων χωρών».
Στην ουσία, τόνισε, με αυτήν την απόφαση κλείνει η σελίδα του Ψυχρού Πολέμου που κανονικά θα έπρεπε να είχε κλείσει προ πολλού, αλλά στερεότυπα, φοβίες και καχυποψία εμπόδιζαν κάτι τέτοιο, γνωστοποιώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ τού είχε αναφέρει πως αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη εξέλιξη με το ΝΑΤΟ, τότε ήταν πολύ πιθανή η εκκίνηση ενός νέου γύρου εξοπλισμών, κάτι που θα ήταν τουλάχιστον αντιπαραγωγικό.
Προώθηση διμερών σχέσεων
Παράλληλα, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «προωθούμε τις διμερείς μας επαφές, και σε αυτή την περίπτωση σε μια περιοχή που ήταν, θα έλεγα, ξεχασμένη για την Ελλάδα, αλλά που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη χώρα μας, διότι είναι ένας κόμβος στον ενεργειακό χάρτη της υφηλίου».
Ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συνεργασίες με περιοχές εδώ, με τις οποίες η Ελλάδα έχει ιστορικούς και πολιτικούς δεσμούς, στο χώρο των κατασκευών, του τουρισμού, της μεταποίησης, καθώς και στον αγροτικό τομέα. «Είναι μια περιοχή που τρέφει πολύ σημαντικά και θετικά αισθήματα για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Η παρουσία μας λοιπόν εδώ είχε ένα θετικό αποτέλεσμα, που μας επιτρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον των σχέσεών μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Ελλάδα δεν έχει παρουσία στο Καζακστάν, αλλά όπως εκτίμησε, υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, ενώ υπάρχει και το σημαντικότατο στοιχείο της ελληνικής διασποράς στη χώρα.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης της Αστάνα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βατικανού, Ταρσίζιο Μπερτόνε και συνομιλίες με τον πρώην πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Ζοάο Σοάρες, και τον νυν πρόεδρο Πέτρο Ευθυμίου. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ συναντήθηκε σήμερα με τον αντιπρόεδρο του Ισραήλ Mose Ja' alon και τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Σημεώνεται ότι η Σερβία θα φιλοξενήσει την Κοινοβουλευτική Συνέλευση στο Βελιγράδι από τις 3 ως τις 5 Ιουλίου 2011, ενώ η μεθεπόμενη Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, από τις 6 ως τις 8 Οκτωβρίου 2011.
Κείμενο απόφασης της Συνόδου της Αστάνα
Σύμφωνα, τέλος, με εκτιμήσεις διπλωματών, το κείμενο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ θα περιοριστεί στην επαναβεβαίωση των αρχών και αξιών του Οργανισμού.
Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, γενικά οι διακηρύξεις τέτοιων συνόδων διέπονται από τρία σκέλη, με σπουδαιότερα τα δύο πρώτα που αφορούν την ασφάλεια και τη λειτουργία και το νομικό καθεστώς του Οργανισμού αντίστοιχα, ενώ το τρίτο αφορά τις αρχές και αξίες του.
«Επιτυχία» θεωρείται η επίτευξη συμφωνίας στα δύο πρώτα σκέλη, ωστόσο φαίνεται ότι η συμφωνία "μπλοκάρεται" λόγω της ανοιχτής διπλωματικής σύγκρουσης Ρωσίας-Γεωργίας.
Όσον αφορά το μέλλον του ΟΑΣΕ, οι μεν Ρώσοι επιθυμούν και προωθούν την απόκτηση, εκ μέρους του, διεθνούς νομικής προσωπικότητας και υπόστασης, κάτι που δεν επιθυμούν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ΗΠΑ που επιδιώκουν μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία κινήσεων, καθώς η απόκτηση νομικής υπόστασης, συνεπάγεται και δεσμεύσεις.