Κόσμος
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 10:58

Σρι Λάνκα: Από εμπόλεμη ζώνη... καταφύγιο άγριων ζώων

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την ημέρα που τα στρατεύματα της Σρι Λάνκα κατέλαβαν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στην περίφημη Μάχη του Μουλαϊτίβου.

Δεν έχουν περάσει ούτε δύο χρόνια από την ημέρα που τα στρατεύματα της Σρι Λάνκα κατέλαβαν τον τελευταίο θύλακα αντίστασης των ανταρτών Τίγρεις Ταμίλ στην περίφημη Μάχη του Μουλαϊτίβου.

Αυτή η μικρή πόλη αλιέων, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, βρέθηκε για αρκετές ημέρες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου καθώς εκεί - στην καρδιά της εμπόλεμης ζώνης- είχαν εγκλωβιστεί σχεδόν 250.000 άμαχοι.

Αυτά συνέβησαν τον Ιανουάριο του 2009. Ο εικοσιπενταετής εμφύλιος πόλεμος τελείωσε, οι Τίγρεις Ταμίλ δεν υπάρχουν πλέον, η ζούγκλα του Μουλαϊτίβου παραμένει σπαρμένη με νάρκες και η κυβέρνηση της Σρι Λάνκα σχεδιάζει να τη μετατρέψει σε... καταφύγιο άγριων ζώων. Σύμφωνα με ανακοίνωση, πρόκειται για μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων μέσα στη ζούγκλα όπου θα μεταφερθούν πολλά ζώα, ανάμεσά τους και άγριοι ελέφαντες. Η κυβέρνηση θέλει άλλωστε με τον τρόπο αυτό να λύσει και μια άλλη... αντιπαράθεση, μεταξύ ανθρώπων και ελεφάντων: οι οικότοποί τους συρρικνώνονται εξαιτίας της αποψίλωσης με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να αναζητούν τροφή στα χωριά γύρω από τις ζούγκλες. Μόνο πέρυσι έχασαν τη ζωή τους 50 άνθρωποι, ενώ χωρικοί σκότωσαν πάνω από 200 ελέφαντες.

Η δημιουργία ενός καταφυγίου θεωρείται πλέον απαραίτητη για να διασωθεί το είδος. Ενδεικτικά, τον περασμένο αιώνα ζούσα στη Σρι Λάνκα περίπου 10.000 με 15.000 ελέφαντες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 3.000 εξαιτίας της συρρίκνωσης του φυσικού τους περιβάλλοντος και της λαθροθηρίας.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας άγριων ζώων δήλωσε ότι προτού η περιοχή ανακηρυχθεί καταφύγιο άγριων ζώων, θα πρέπει να καθαριστεί από εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες, τις οποίες είχαν θάψει οι αντάρτες. Ο στρατός της χώρας σε συνεργασία με ξένες ΜΚΟ έχει ήδη απομακρύνει αρκετές νάρκες, όμως υπολογίζεται πως περίπου 1,5 εκατομμύριο επιπλέον παραμένουν θαμμένες στη βόρεια Σρι Λάνκα.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με αξιωματούχους, ελπίζει ότι η δημιουργία ενός τέτοιου καταφυγίου σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες θα προσελκύσει πλούσιους ξένους –και όχι θορυβώδη γκρουπ τουριστών- που θα σεβαστούν το περιβάλλον και θα συμβάλουν σε μεγαλύτερο βαθμό στην οικονομία της χώρας.

«Ποντάρει» ιδιαίτερα στην τόνωση του εισοδήματος της μειονότητας Ταμίλ, ελπίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να επουλωθούν ταχύτερα οι πληγές που άφησαν τόσα χρόνια εμφύλιας διαμάχης.