Κόσμος
Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2010 22:24

Google Earth Engine: Νέο «όπλο» για την προστασία των δασών

Είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή καινοτομία που έχει παρουσιαστεί - μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν: το Google Earth Engine θα επιτρέπει την παρακολούθηση και την καταγραφή των αλλαγών στο περιβάλλον της Γης.

Είναι σίγουρα η πιο εντυπωσιακή καινοτομία που έχει παρουσιαστεί - μέχρι στιγμής τουλάχιστον- στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Κανκούν: το Google Earth Engine θα επιτρέπει την παρακολούθηση και την καταγραφή των αλλαγών στο περιβάλλον της Γης.

Η πλατφόρμα αντλεί πληροφορίες από τις εικόνες που στέλνει εδώ και 25 χρόνια ο δορυφόρος LANDSAT και αναπαράγει «ένα ζωντανό μοντέλο της Γης με όσα δεδομένα και αναλύσεις είναι διαθέσιμα», σύμφωνα με την επικεφαλής μηχανικό του προγράμματος, Ρεμπέκα Μουρ.

Επιτρέπει πρακτικά στους επιστήμονες να παρακολουθούν τα δάση από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή μέσα σε λίγα λεπτά ή ακόμη και σε δευτερόλεπτα, ενώ κάτι τέτοιο απαιτούσε μέχρι πρότινος ώρες και μέρες.

Το Earth Engine, που πήρε σάρκα και οστά μέσα στα τελευταία δύο χρόνια και θα διατίθεται δωρεάν στο Ίντερνετ –η βασική έκδοσή του τουλάχιστον- θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο και για τις κυβερνήσεις ιδιαίτερα χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου, αφού σε πραγματικό χρόνο θα είναι σε θέση να παρακολουθούν τους ρυθμούς αποψίλωσης και άλλες περιβαλλοντικές αλλαγές.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συνόδου είναι πιθανό να επιτευχθεί σημαντική συμφωνία για αποζημιώσεις σε χώρες που καταβάλλουν προσπάθειες για την προστασία των τροπικών τους δασών, προκειμένου αυτά να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα. Αυτές οι προσπάθειες ωστόσο θα πρέπει να επαληθεύονται από δεδομένα, που θα αποδεικνύουν ότι οι εκάστοτε χώρες πράγματι προσπαθούν να θωρακίσουν τα δάση τους από την αποψίλωση.

Το Earth Engine θα μπορούσε να συμβάλει σε αυτό.

Κατά τη Μουρ, στόχος του προγράμματος είναι να καταδείξει «με ποιο τρόπο η Γη αλλάζει -όπως και το κλίμα- και οι πληροφορίες που θα παράσχει να δώσουν ώθηση στη λήψη μέτρων. Ελπίζουμε [το Google Earth Engine] να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τον πλανήτη.» Άλλωστε πολλοί επιστήμονες προσβλέπουν στην επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση της προστασίας των τροπικών δασών χάρη στην αξιοποίηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων, αλλά και στην πολιτική βούληση που επιδεικνύουν τα τελευταία χρόνια χώρες όπως η Βραζιλία.

Η Google εμφανίζεται αισιόδοξη ότι η τεχνολογία της θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών, αφού και οι δύο πλευρές –δωρητές και ευεργετούμενοι- θα χρησιμοποιούν το ίδιο εργαλείο για να καταγράφουν την πρόοδο που επιτυγχάνεται.