Πολιτική
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 08:50

H ατζέντα της ημέρας

* Διεθνής Ημέρα για τα Ατομα με Αναπηρία η σημερινή.

* Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Δικαιοσύνης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με θέματα το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, την διαχείριση των συνόρων και την αντιμετώπιση των κρίσεων. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

* Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα, δεύτερη ημέρα, ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σπύρος βούγιας προκειμένου να λάβει μέρος στο συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Κλειστό είναι σήμερα το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου προκειμένου να γίνει σχολαστικός καθαρισμός των χώρων και των αντικειμένω, επειδή προέκυψε κρούσμα ψώρας. Την αναστολή της λειτουργίας του σχολείου αποφάσισε ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός.

* Στα Δημοτικά Σχολεία Μαλίων θα βρίσκεται σήμερα η Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Η επίσκεψη αυτή στοχεύει στη διάγνωση, την πρόληψη και την προστασία της στοματικής υγείας των μικρών μαθητών της Α' και Β' Τάξης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νομαρχίας Ηρακλείου στο τηλέφωνο 2813-400-375.

* Στις 9:15 π.μ. στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας (Κηφισίας 39, Μαρούσι), χαιρετισμός της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Φώφης Γεννηματά, στις εργασίες του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, με θέμα: «Μαθαίνω να μην καπνίζω». Το συνέδριο διοργανώνεται από το υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το πανεπιστήμιο Harvard και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

* Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Πειραιώς 40), συνάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Αννας Νταλάρα, με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέπτονται τη χώρα μας. Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ.

* Στις 10 π.μ. στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, η ορκωμοσία των κληρωτών της Δ’ ΕΣΣΟ 2010, παρουσία του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτεράρχου Βασίλειου Κλόκοζα.

* Στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, παν-αναπηρικό συλλαλητήριο διοργανώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και σύσσωμο το εθνικό αναπηρικό κίνημα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

* Στις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. τετράωρη παναττική στάση εργασίας κήρυξε η ΑΔΕΔΥ για να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζομένους με αναπηρία, τους γονείς και τα μέλη των οικογενειών τους και κάθε εργαζόμενου να συμμετάσχει στο παν-αναπηρικό συλλαλητήριο που διοργανώνει στην πλατεία Συντάγματος η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

* Στις 11 π.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου, η νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη θα υπογράψει τρεις συμβάσεις που αφορούν στη βελτίωση και συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Ηρακλείου. Οι συμβάσεις αφορούν στα έργα: Κατασκευή τεχνικών έργων στο βασικό οδικό δίκτυο του Νομού Ηρακλείου - Χρήση 2010", "Δήμος Γοργολαϊνη. Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου Πετροκέφαλο-Ανω Ασίτες & Πετροκέφαλο-Πενταμόδι" και "Δήμος Τεμένους. Συντήρηση δρόμου Κυπαρίσσι-Βενεράτο".

* Στις 11:15 π.μ. στο Νομαρχιακό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης, η νομάρχης, Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη θα δεχθεί εννέα διακεκριμένους δημοσιογράφους γαστρονομίας από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Στις 11:30 π.μ. οι δημοσιογράφοι θα ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου και τον κρητικό διατροφικό πολιτισμό από το δημοσιογράφο και συγγραφέα, Νίκο Ψιλλάκη.

* Στις 11:30 π.μ. συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Peter Maurer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

* Στις 12 το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα προεδρεύσει σε συνδιάσκεψη των προέδρων των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) από όλη την Ελλάδα.

* Στις 12 το μεσημέρι επίσκεψη της νομάρχη Ηρακλείου, Βαγγελιώς Σχοιναράκη-Ηλιάκη, στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Βρύσης για την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του αύλειου χώρου και της ανακατασκευής του κτιρίου, τις οποίες έκανε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου.

* Στις 12 το μεσημέρι στο ββλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) η παρουσίαση βιβλίου του Σταύρου Τομπάζου με τίτλο: «Φυγόκεντροι Καιροί, η Παγκόσμια Οικονομική Κρήση 2007, 2008, 2009...» από τις Εκδόσεις Παπαζήση. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Γιάννης Μηλιός, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Γιάννης Κιμπουρόπουλος, δημοσιογράφος.

* Στη 1 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη Ρηγίλλης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Στη 1 μ.μ. γεύμα εργασίας στον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελβετίας, Peter Maurer, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, θα παραθέσει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ι.-Α. Ζέπος.

* Στη 1:30 μ.μ. στη Βουλή, συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, το υπουργικό συμβούλιο. Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνεται η συζήτηση πέντε νομοσχεδίων. Πρόκειται για τα νομοσχέδια για την ίδρυση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, την διατήρηση των δεδομένων που παράγονται ή υποβάλλονται σε επεξεργασία με ηλεκτρονικές επικοινωνίες, τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους, τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, τη συγκρότηση αρχηγείου Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και την σύσταση φορέα Υδρογονανθράκων.

* Στη 1:30 μ.μ. στο ΕΚΕΠΥ (Κηφισίας 39) συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με τους διοικητές των 30 μεγαλύτερων νοσοκομείων της χώρας.

* Στις 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, θα δεχθεί τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού, Τηλέμαχο Χυτήρη.

* Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου, συνέδριο-φόρουμ πολιτών με θέμα: "Περιφερειακή Ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Κρίση", διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Δήμου βόλου και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη A CERT. Ομιλητές θα είναι ευρωβουλευτές, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και δημοσιογράφοι. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

* Στις 7 μ.μ. στην Εστία Γνώσης και Πολιτισμού, στο Κόκκινο Σπίτι στη Χαλκίδα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, θα εγκαινιάσει της εκδηλώσεις «Δρόμοι του κρασιού της Στερεάς Ελάδας». Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με την ρνωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδος και περιλαμβάνουν παρουσίαση κρασιών από οινοποιεία της ευρύτερης Στερεάς Ελλάδας καθώς και σεμινάρια γευσιγνωσίας. Στόχος η ανάδειξη όλων των ποικιλιών κρασιών που παράγονται στην περιοχή.

* Στις 7 μ.μ. στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) ανοικτή διάλξεη του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γεώργιου Χ. Χουρμουζιάδη με θέμα: «Τοπικές Κοινωνίες και Αρχαιολογική Ερευνα». Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μικρή κοινωνία μιας κωμόπολης και σε μια συστηματική αρχαιολογική ανασκαφή, η εκδήλωση έχει στόχο να 'ανοίξει' μια συζήτηση ώστε να αναζητηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τη σχέση αυτή.

* Στις 7 μ.μ. στην Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου η παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Κατερίνα Κατράκη με θέμα: «Το Παράθυρο» από τις εκδόσεις Ιωλκός.

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου

* Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα η σημερινή.

* Ακυρώνεται για τεχνικούς λόγους, το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Μαζί ενάντια στη Φτώχεια» που θα παρουσίαζε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας και του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ετους για την Καταπολέμηση της Φτώχειας, σήμερα Σάββατο 4 και αύριο Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010, στο ίδρυμα "Μιχάλης Κακογιάννης".

* Εγκαινιάζονται σήμερα στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατία 154-ΔΕΘ-Helexpo) οι εκθέσεις που διοργανώνει το ΜΜΣΤ με την Ελληνο-Αμερικανική Ενωση και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου αντιστοίχως, στο πλαίσιο του 51ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στη 1 μ.μ. τα εγκαίνια της έκθεσης «Beyond Dress Codes». Στις 3 μ.μ. εγκαινιάζεται η έκθεση του Ισμαήλ Νετζμί «Stills from unmade filmsx. Στις 8:30 μ.μ. οι «Your Hand In Mine», παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο.

* Στις 9 π.μ. έως τις 2:30 μ.μ. στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας με στόχο την ενημέρωση σε σύγχρονα θέματα διατροφής, όπως ο μητρικός θηλασμός, τα προβιοτικά κ.α., και σε συχνά προβλήματα από το πεπτικό, όπως διαταραχές στη σίτιση, κατάποση καυστικών ή ξένων σωμάτων και οι συνέπειές τους κ.α., τα οποία αντιμετωπίζει ο παιδίατρος στην καθημερινή άσκηση της ειδικότητάς του. Το συμπόσιο διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το ΑΠΘ. Στις εργασίες του συμποσίου συμμετέχουν, ως ομιλητές και συντονιστές, έμπειροι παιδογαστρεντερολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν παιδίατροι από όλη την Ελλάδα. Η εγγραφή των συνέδρων είναι δωρεάν.

* Στις 11:30 π.μ. στο Σύνταγμα, συγκέντρωση των Οικολόγων-Πρασίνων στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Δράσης για το Κλίμα, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών, στο Κανκούν του Μεξικού.

* Στις 12 το μεσημέρι στον εσωτερικό περίβολο του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα - τόπο ομαδικής εκτέλεσης - εκδήλωση τιής και μνήμης για τους 84 εκτελεσθέντες πατριώτες από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής την περίοδο 1941-1944, διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων.

* Στις 6:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Καλαμάτας, συνάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Κυριακή 5 Δεκεμβρίου

* Διεθνής Ημέρα Εθελοντών για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη η σημερινή.

* Τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναός Αγίας Βαρβάρας, Ποταμιάς Αρκαδίας, θα παρακολουθήσει μαζί με τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

* Στις 11 π.μ. έως τις 12 παρά 10 και στις 12 μ.μ. έως τη 1 παρά 10 μετά το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Πατησίων 44 και Τοσίτσα 1), στο Παραμύθι της Κυριακής, η αφήγηση της μάχης του Μαραθώνα από τη Νίκη Κάπαρη με τη συνοδεία μουσικής από τον Γιάννη Ψειμάδα. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας μικρού μήκους για τη μάχη, καθώς και την πολυσημία του Μαραθώνιου δρόμου, ταινία που παραχώρησε ο ΣΕΓΑΣ. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα. Το πρόγραμμα παρέχεται δωρεάν. Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής. Τηλ.: 210- 8217-724 & 210-8217-717.

* Στις 11 π.μ. στο Επιμελητήριο Αρκαδίας (25ης Μαρτίου & Πανός 21, Τρίπολη) συνάντηση του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, και των αντιπεριφερειαρχών, με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, των Ομοσπονδιών και των Εμπορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Θέμα της συνάντησης: «Νέα Επιχειρηματικά Δεδομένα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».