Κόσμος
Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2010 19:29

Διχάζει το Cablegate

Η δημοσίευση των πρώτων από τα 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα που έχει στα χέρια του ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει διχάσει την κοινή γνώμη περισσότερο απ' ό,τι την είχαν διχάσει τα 76.000 έγγραφα που συνδέονται με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και τα 400.000 έγγραφα που συνδέονται με τον πόλεμο του Ιράκ.

Ο Σέιμους Μίλνε, αρθρογράφος της Γκάρντιαν (ενός από τα πέντε έντυπα που έχουν στην κατοχή τους τα τηλεγραφήματα), είπε ότι η Wikileaks αναγκάζει την αμερικανική δύναμη να δώσει εξηγήσεις. Αλλοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο πρώτες διαρροές και την τελευταία, η οποία έχει πάρει το όνομα Cablegate.

«Στην περίπτωση του Αφγανιστάν και του Ιράκ, υπήρχαν κάποιες ενστάσεις για το κατά πόσον κινδύνευαν οι ζωές ορισμένων ανθρώπων», τονίζει ο Μάικλ Κλαρκ, διευθυντής του Βασιλικού Ινστιτούτου Ενιαίων Υπηρεσιών. «Με το υλικό αυτό, όμως, νομίζω ότι έχει παραβιαστεί το όριο της ανευθυνότητας».

Αν και δεν έχουν γίνει δημοσκοπήσεις στις χώρες για τις οποίες έχουν μέχρι τώρα υπάρξει αποκαλύψεις, δύσκολα θα συναντούσε κανείς μια διαμορφωμένη εικόνα.

Ο ίδιος ο ιδρυτής της Wikileaks είπε στο περιοδικό ΤΙΜΕ: «Πιστεύω πως η ανταπόκριση της αμερικανικής κοινής γνώμης στο εγχείρημά μας είναι πολύ θετική».

Μαζί του φαίνεται να συμφωνούν πολλοί αναγνώστες του περιοδικού, αφού ο Ασάνζ έρχεται τρίτος στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του Ανθρώπου της Χρονιάς, μετά τον Ερντογάν και τη Lady Gaga.

Σύμφωνα με τον Πολ Λέβινσον, καθηγητή επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Φόρντχαμ της Νέας Υόρκης, οι πολίτες κρίνουν το Cablegate ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση. «Η Δεξιά αποκαλεί τον Ασάνζ προδότη και καταγγέλλει τους Νιου Γιορκ Τάιμς επειδή δημοσιεύουν το υλικό. Οι προοδευτικοί λένε ότι η δημοσίευση των τηλεγραφημάτων θα οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο του κυβερνητικού έργου».

Οι περισσότερες από τις μεγάλες εφημερίδες φαίνεται να αντιτίθενται στην τελευταία διαρροή. «Ο Ασάνζ και οι συνεργάτες του δεν είναι μαχητές της ελευθερίας. Απλώς παρέχουν ένα βήμα για τη δημοσίευση κλεμμένων τηλεγραφημάτων», γράφει η Straits Times της Σιγκαπούρης. Η γερμανική Βild κατηγόρησε τον Ασάνζ για υποκρισία και αναρχία. «Μια τέτοια οργάνωση μπορεί να υπάρξει μόνο στον ελεύθερο κόσμο», τονίζεται σε κύριο άρθρο της εφημερίδας. «Οι δεσπότες και οι δικτάτορες δεν θα επέτρεπαν την ύπαρξή της».

Για τη φιλελεύθερη Tageszeitung, αντίθετα, η Wikileaks ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τους καλούς δημοσιογράφους.

Πηγή: Financial Times, AΠΕ-ΜΠΕ