Κόσμος
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2002 08:07

Στήριξη στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες

Το πανίσχυρο συνδικάτο εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα της Κολομβίας κάλεσε τις αντίστοιχες εργατικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο να «στηρίξουν» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για να «αποκαταστήσει την παραγωγή» αργού στη χώρα του και του προσέφερε «τις υπηρεσίες του», προκειμένου να αντικαταστήσει τους απεργούς.

Την έκκληση αυτή έκανε η Συνδικαλιστική Εργατική Ενωση (USO) της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Ecopetrol της Κολομβίας, καθώς συνεχίζεται για δέκατη ημέρα η γενική απεργία που έχει κηρύξει η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα με αίτημα την παραίτηση του προέδρου Τσάβες. Λόγω της απεργίας έχει παραλύσει ο πετρελαϊκός τομέας τη Βενεζουέλας, της πέμπτης χώρας σε εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο.

«Μπορείτε να υπολογίζετε στους (Κολομβιανούς εργάτες) ειδικούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας, που τίθενται στο εξής στη διάθεση σας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εάν το απαιτήσουν οι περιστάσεις«, αναφέρει η USO εκφράζοντας την πρόθεση της να βοηθήσει στο σπάσιμο της απεργίας των «πραξικοπηματικών τομέων» της γειτονικής χώρας.

Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους στο πετρέλαιο σε όλο τον κόσμο να υποστηρίξουν την κυβέρνηση και το Σύνταγμα της Βενεζουέλας για να «διασφαλιστεί η ανάπτυξη της χώρας».

Η USO, που αριθμεί 15.000 μέλη, είναι γνωστή για τους αγώνες της κατά της παγκοσμιοποίησης και της ιδιωτικοποίησης του πετρελαϊκού τομέα της Κολομβίας. Περισσότεροι από τους 185 συνδικαλιστές που δολοφονήθηκαν στην Κολομβία ο 2001, αριθμός ρεκόρ σε ολόκληρο τον κόσμο, ανήκαν στην USO, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων.