«Ανοιχτή» και με «πολύ ευρύ» πεδίο θα είναι η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής
«Ανοιχτή» και με «πολύ ευρύ» πεδίο θα είναι η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.
Ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι θα συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ΕΕ και τη χώρα μας, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα μείζονα ζητήματα, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι είναι γνωστές και ότι τις γνωρίζει ο κ. Μπαρόζο, ενώ επεσήμανε ότι βρισκόμαστε στη διαδρομή προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, «όπου θα υπάρξουν πολύ σημαντικές αποφάσεις για τις χώρες της ΕΕ και τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, για τον οποίο έχει πρωτοστατήσει η Ελλάδα».
Σχετικά με την επίσκεψη του επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και του Ευρωπαίου Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν στην Αθήνα, σημείωσε ότι θα έχουν σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία, το Κοινοβούλιο, το οποίο θα ενημερώσουν στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους.
Ερωτηθείς εάν θα εκφραστεί επισήμως αίτημα για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, απάντησε ότι τέτοιο αίτημα επισήμως δεν υπάρχει και ότι «ούτε φυσικά έρχονται για να εκφραστεί κάποιο τέτοιο αίτημα».
«Μιλάμε μέσα στη συζήτηση που γίνεται για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων μας, από εκεί και πέρα στον κατάλληλο χρόνο θα υπάρξει και το ανάλογο αίτημα, εφόσον βέβαια κριθεί ότι ο χρόνος και ο τρόπος είναι ο κατάλληλος», υπογράμμισε.
Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση και να ακούσει τις απόψεις τους «και φυσικά να εκφράσουμε τις απόψεις μας και εμείς ως κυβέρνηση και τα κόμματα και οι πολιτικοί παράγοντες και οι βουλευτές, αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι».
Τόνισε ακόμη ότι με τις διεθνείς επαφές που αρχίζουν από σήμερα η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπεδώσει το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, ενώ εκτίμησε ότι η αναγνώριση θα γίνει ακόμα εντονότερη το αμέσως επόμενο διάστημα «που θα προχωρήσουν με γοργό ρυθμό οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές» και υπογράμμισε ότι σκοπός είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων, «ώστε να βγούμε από την κρίση αλλά και να βγούμε με μεγάλες αλλαγές για τη χώρα».
Αναφορικά με τους στόχους της χώρας μας στην προσεχή Σύνοδο, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού είναι ένας στόχος στον οποίο η Ελλάδα έχει πρωτεύοντα λόγο και ρόλο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό και για την Ελλάδα να υπάρχει ένας σταθερός ευρωπαϊκός μηχανισμός.
«Και το θέμα της Ελλάδας είναι πολύ σημαντικό και από μια τέτοια συζήτηση και διαπραγμάτευση που γίνεται, η χώρα μας μόνο ενισχυμένη μπορεί να βγει», υποστήριξε.
Για την έκδοση ευρωομολόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ήταν μια πρόταση που είχε κάνει από τους πρώτους, αν όχι πρώτος, ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή την πρόταση ενστερνίζονται και άλλες χώρες της ΕΕ.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη είναι κατ' εξοχήν χώρος διαπραγματεύσεων και ότι η συγκεκριμένη πρόταση ακόμα «ζυμώνεται».