Πολιτική
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 08:53

Με τον Στρος Καν συναντάται ο Πρωθυπουργός

Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο επικεφαλής του ΔΝΤ. Συλλαλητήρια κατά της επίσκεψης Στρος Καν το απόγευμα.

Συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις και στη συνέχεια γεύμα εργασίας.

Στις 13:45 ο κ. Στρος Καν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ενώ αναμένεται να έχει επαφές με υπουργούς, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να επιμείνει στις πάγιες θέσεις του και να εκφράσει στον κ. Στρος Καν τις αιτιάσεις του, για την αντιαναπτυξιακή διάσταση της πολιτικής του μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Στις 18:30 ο επικεφαλής του ΔΝΤ θα μιλήσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου δεν θα παραστούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το απόγευμα διοργανώνονται συλλαλητήρια (σε Σύνταγμα και Κλαυθμώνος) κατά της επίσκεψης Στρος Καν στη χώρα μας.

Τη Δευτέρα, ο Γιώργος Παπανδρέου απέσπασε την απόλυτη πολιτική στήριξη του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σχετικά με την αναγκαιότητα της σημερινής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι προχωρά το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους, ωστόσο όπως έκανε γνωστό δεν συμβαίνει το ίδιο με την προώθηση του ευρωομολόγου.

Εκτίμηση εξάλλου του κ. Μπαρόζο ήταν ότι ο πληθωρισμός σταθεροποιείται, η ανταγωνιστικότητα αυξάνεται και πως ο προϋπολογισμός του 2011 φαίνεται επαρκής. Ολα αυτά τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το Eurogroup θα εγκρίνει την επόμενη δόση 6,5 δισ. ευρώ, η οποία θα δοθεί στις 19 Ιανουαρίου.

Οπως επεσήμανε όμως, θα χρειαστούν περισσότερες προσπάθειες και είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσει η κυβέρνηση στον ίδιο δρόμο τόσο για τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τις μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος τέλος, στην επικείμενη επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, στην Αθήνα (την Πέμπτη), ο κ. Μπαρόζο αρκέστηκε να πει πως «θα δούμε πως μπορούμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αυτός είναι ο ρόλος μας».

Βασικά θέματα των διαδοχικών επισκέψεων Στρος Καν και Ρεν, η πιστή τήρηση του μνημονίου και οι ευκολίες πληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν έχει δείξει διά του εκπροσώπου του, επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ότι το πείραμα της Ελλάδας θέλει να πετύχει. Κατά τις επαφές του στην Αθήνα αναμένεται να ζητήσει την πλήρη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την επιτυχή ολοκλήρωση του οικονομικού προγράμματος που υπέγραψε η Ελλάδα στις 5 Μαΐου. Μετά από εκτενή ενημέρωση που είχε τις τελευταίες ημέρες από τους επιτελείς του στην Αθήνα θα ζητήσει την ολοκλήρωση της προσπάθειας για το περιορισμό του δημόσιου τομέα άνοιγμα των αγορών εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών και τη βελτίωση της διαχείρισης του κρατικού μηχανισμού ειδικά στο θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Σε αντάλλαγμα θα προσφέρει την πλήρη στήριξη του Ταμείου για όσο χρόνο και με όποιο κόστος χρειαστεί.

Με τη σειρά του ο αρμόδιος για θέματα οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, Επίτροπος της Ε.Ε., Ολι Ρέν, θα μιλήσει την Πέμπτη σε συνέδριο του Economist, καθώς και στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ενώ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Ρεν αναμένεται να μεταφέρει το σκεπτικισμό της Γερμανίας για οποιαδήποτε χαλάρωση του μνημονίου θα σήμαινε μια επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου η οποία θα σήμαινε κατάρρευση του μηχανισμού στήριξης. Αναμένεται επίσης να προειδοποιήσει ότι τα χρήματα που δίνονται από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα τη μόνιμη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.

Εκεί που αναμένεται να συμπλεύσουν και οι δύο υψηλοί υψηλόβαθμοι παράγοντες είναι ότι χωρίς την πλήρη συμμόρφωση στους όρους και τις υποχρεώσεις του μνημονίου οι επόμενες δόσεις που προβλέπονται από το πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Δημοκρατική Αριστερά: Η επιμήκυνση δεν πρέπει να συνοδευτεί με ένα νέο Μνημόνιο

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επίσκεψη του Ντομινίκ Στρος Καν στην Αθήνα, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει:

«Η παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα δεν ήταν αναπόφευκτη. Η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να αξιώσει τη στήριξη της Ε.Ε. και μόνο. Η κυβέρνηση πρέπει σταθερά να αναζητεί την ευρωπαϊκή λύση, στηρίζοντας την πολιτική της ενότητας της Ε.Ε. και του πολιτικού ελέγχου της οικονομίας».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η διεκδίκηση της κοινωνίας για την έξοδο της χώρας από τις ασφυκτικές ρυθμίσεις του Μνημονίου είναι παρούσα. Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, δεν πρέπει να συνοδευτεί με ένα νέο Μνημόνιο. Η υπονόμευση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων οδηγεί σε διάλυση του κοινωνικού ιστού».

«Σήμερα», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, «επιβάλλεται η προστασία της αμοιβής της μισθωτής εργασίας, η ενεργοποίηση των δημοσίων επενδύσεων, η στήριξη του κοινωνικού κράτους, η αναδιοργάνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με σεβασμό στην εργασία και η εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας».