Ευχάριστα τα νέα για τα συμπαθέστατα πάντα: επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τελειοποίησαν τη διαδικασία τεχνητής αναπαραγωγής τους, έχοντας παρακολουθήσει έως σήμερα τη γέννηση και την εκτροφή 300 σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Ευχάριστα τα νέα για τα συμπαθέστατα πάντα: επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τελειοποίησαν τη διαδικασία τεχνητής αναπαραγωγής τους, έχοντας παρακολουθήσει έως σήμερα τη γέννηση και την εκτροφή 300 σε συνθήκες αιχμαλωσίας.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για την επανένταξη του πρώτου κινεζικού πάντα στην άγρια φύση μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.
Το είδος θεωρείται απειλούμενο με εξαφάνιση, εν μέρει λόγω του ότι το περιθώριο αναπαραγωγής των θηλυκών πάντα είναι 72 ώρες το χρόνο, ενώ ακόμη και τότε, η γονιμοποίηση μπορεί να επιτευχθεί σε διάστημα μόλις 12 με 24 ωρών. Σε μια προσπάθεια να τα προστατεύσουν, επιστήμονες προσπαθούσαν να επιτύχουν την τεχνητή αναπαραγωγή τους σε αιχμαλωσία από το 1963.
Αυτά τα 47 χρόνια συνάντησαν πολλά εμπόδια, κυρίως επειδή απ' ό,τι διαπίστωσαν, τα πάντα που δεν βρίσκονται στην άγρια φύση έχουν... μειωμένη λίμπιντο κι έτσι οι επαφές καταλήγουν συνήθως σε αδιέξοδο, κάτι που οφείλεται και στην ανατομία των αρσενικών. Οι επιστήμονες στο κινεζικό κέντρο του Τσενγκντού, το πλέον επιτυχημένο παγκοσμίως, επιστράτευσαν από βίντεο σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης μέχρι βιάγκρα για να επιτύχουν το στόχο τους, όμως αυτές οι μέθοδοι είχαν ως αποτέλεσμα κάποια πάντα να γίνουν επιθετικά και βίαια.
Έτσι, κατέφυγαν στην τεχνητή γονιμοποίηση που σε συνδυασμό με την κατάλληλη μέριμνα για τα νεογέννητα πάντα ανέβασε το ποσοστό επιβίωσής τους στο 98%. Μετά την επίτευξη του στόχου - τη γέννηση και την επιτυχή εκτροφή 300 πάντα σε αιχμαλωσία – οι επιστήμονες αγόρασαν στα όρη του Σιτσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα εκτάσεις που θα διαμορφωθούν έτσι ώστε τα πάντα να μπορέσουν να ζήσουν ελεύθερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά έγινε με πόρους από την «ενοικίασή» των αρκούδων σε ζωολογικούς κήπους ανά τον κόσμο.
Επιστρατεύουν... στολές πάντα για να τα εκπαιδεύσουν
Εάν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου, ένα μικρό πάντα που γεννήθηκε στο κέντρο Χεταοπίνγκ του Ουολόνγκ και το οποίο ζυγίζει μόλις 8 κιλά θα γίνει το πρώτο που θα επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον. Πώς το προετοιμάζουν για τη μεγάλη μέρα; Για να διασφαλίσουν ότι στο χώρο τους δεν υπάρχουν - εμφανείς τουλάχιστον- ανθρώπινες παρεμβάσεις και να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επαφές με τους ανθρώπους, οι ερευνητές... μεταμφιέζονται σε πάντα. Φορώντας τις στολές τους, υποβάλλουν τα ζώα στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ή τους χορηγούν φάρμακα, τους διδάσκουν πώς να αναζητούν τροφή και πώς να ορίζουν την περιοχή τους, ενώ παρακολουθούν τη συμπεριφορά και την πρόοδό τους με κρυφές κάμερες.
Καταλαβαίνουν τα μικρά πάντα ότι έχουν «απαχθεί» από περίεργα πλάσματα με ασπρόμαυρες στολές; Οι επιστήμονες λένε ότι, από την έκφρασή τους, μάλλον καταλαβαίνουν πως δεν πρόκειται για πάντα, αλλά για μεταμφιεσμένους ανθρώπους... με καλές προθέσεις.