Κόσμος
Τρίτη, 07 Δεκεμβρίου 2010 18:50

Συμφωνία Ομπάμα - Ρεπουμπλικάνων για φοροελαφρύνσεις

Συμφωνία επετεύχθη τελικά ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικανούς για παράταση όλων των φοροελαφρύνσεων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπους για δύο ακόμη χρόνια.

Συμφωνία επετεύχθη τελικά ανάμεσα στην κυβέρνηση Ομπάμα και τους Ρεπουμπλικανούς για παράταση όλων των φοροελαφρύνσεων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Μπους για δύο ακόμη χρόνια.

Σε αυτές περιλαμβάνονται φοροελαφρύνσεις για τους εύπορους Αμερικανούς, καθώς και παράταση του επιδόματος ανεργίας στους 13 μήνες.

Μετά από τη συνάντησή του με την ηγεσία των Δημοκρατικών στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ένα πλαίσιο συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους που θα ανανεώσει τις φοροελαφρύνσεις όχι μόνο για τη μεσαία τάξη, όπως ήθελε ο ίδιος και οι Δημοκρατικοί, αλλά και για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, όπως επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το αρχικό σχέδιο αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από τους φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος υποχώρησε στα αιτήματα των Ρεπουμπλικάνων χωρίς ικανοποιητικά ανταλλάγματα.

Αν τελικά αντιδράσουν πολλοί από τους ομοϊδεάτες του στο Δημοκρατικό Κόμμα και εκδηλώσουν ενεργά την αντίθεση τους ο Ομπάμα ενδέχεται να χρειαστεί τη βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων για να περάσει το σχέδιο νόμου.

Η αρχική συμφωνία για τις φορολογικές περικοπές αναμένεται να επεκτείνει το διαχωρισμό σε κέρδη από μερίσματα και κεφάλαιο ενώ προβλέπει μείωση 2% στο φόρο μισθωτών υπηρεσιών και 13μηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας, που ενδεχομένως θα ικανοποιήσουν κάποιους στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Ωστόσο, ο Ομπάμα υποχώρησε στις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων για τον ομοσπονδιακή φορολόγηση, συμφωνώντας σε μέγιστο φόρο 35%, ο οποίος, όπως παραδέχτηκε είναι πιο γεναιόδωρος, από ότι ο ίδιος αισθάνεται ότι θα ήταν «σοφό ή εγγυημένο».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική σε μία περίοδο που ο αμερικανικός λαός προσβλέπει σε μάς για να λύσουμε τα προβλήματα του, είμαι πεπεισμένος ότι τελικά το κογκρέσο θα κάνει το σωστό πράγμα», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Όντως, υπάρχουν πράγματα που δεν μου αρέσουν και κυρίως, η επέκταση των φορολογικών περικοπών για τους πιο πλούσιους Αμερικανούς, αλλά αυτές οι περικοπές θα λήξουν σε δύο χρόνια».

Η επέκταση όλων των φοροελαφρύνσεων θα κόστιζε 501 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του κογκρέσου σε μία εποχή, που ο Ομπάμα πιέζεται να περικόψει το έλλειμμα που ανέρχεται 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εκτιμάται ότι οι υποχωρήσεις του Ομπάμα αντικατοπτρίζουν τη νέα πολιτική πραγματικότητα μετά τα κέρδη που είχαν οι Ρεπουμπλικάνοι στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις οποίες κέρδισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων.