Κόσμος
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 00:55

Αίγυπτος: Αμερικανοί θα διαλευκάνουν τα αίτια των επιθέσεων καρχαριών

Αμερικανούς υδροβιολόγους επιστράτευσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου μετά το βίαιο θάνατο ηλικιωμένης Γερμανίδας τουρίστριας που έπεσε θύμα καρχαρία στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Αμερικανούς υδροβιολόγους επιστράτευσε η κυβέρνηση της Αιγύπτου μετά το βίαιο θάνατο ηλικιωμένης Γερμανίδας τουρίστριας που έπεσε θύμα καρχαρία στο Σαρμ ελ-Σέιχ.

Είχαν προηγηθεί επιθέσεις εναντίον τεσσάρων ακόμη Ευρωπαίων, οι οποίοι ακρωτηριάστηκαν. Οι επιστήμονες καλούνται να εξηγήσουν γιατί μέσα σε λίγες ημέρες αναφέρθηκαν τόσες επιθέσεις σε μια περιοχή όπου σπάνια εμφανίζονται καρχαρίες. Μέχρι στιγμής, έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες.

Αφού μελέτησαν προσεκτικά τα σημάδια που άφησαν τα δόντια των τεράστιων ψαριών στα σώματα των θυμάτων τους, οι αιγυπτιακές αρχές «έδειξαν» ως υπαίτιο τουλάχιστον ένα υφαλοκαρχαρία. Μάλιστα πίστευαν ότι τον είχαν αιχμαλωτίσει, όμως τους διέψευσε η δολοφονική επίθεση εναντίον της εβδομηντάχρονης Γερμανίδας. Εν μέσω φόβων ότι θα πληγεί η επικερδέστερη βιομηχανία της χώρας, ο υπουργός Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι η θάλασσα είναι «100% ασφαλής» στα ρηχά, όμως απαγόρευσε στους λουόμενους να απομακρύνονται από τις ακτές.

Το κατά πόσο θα δοθεί το πράσινο φως για την άρση της απαγόρευσης εξαρτάται από τους Αμερικανούς ειδικούς: τον Τζορτζ Μπέργκες του Διεθνούς Αρχείου Επιθέσεων Καρχαριών, τη Μαρί Λιβάιν του Ερευνητικού Ιδρύματος Καρχαριών στο Πρίνστον και το Ραλφ Κόλιερ, συγγραφέα του βιβλίου «Επιθέσεις Καρχαριών τον 20ό Αιώνα».

Οι υδροβιολόγοι λένε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες. Πέρυσι, καταγράφηκαν μόνο 61, πέντε από τις οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το θύμα να χάσει τη ζωή του. «Πρόκειται για σπάνιο συμβάν», σύμφωνα με το Δρα. Ζαν-Λυκ Σολάν της βρετανικής Εταιρείας Διάσωσης Ενάλιου Πλούτου. «Είναι πιθανότερο να χάσει κανείς τη ζωή του από τσίμπημα μέλισσας παρά από επίθεση καρχαρία.»

Πιθανές εξηγήσεις και... θεωρίες συνωμοσίας

Κάποιοι περιβαλλοντολόγοι διατύπωσαν τη θεωρία ότι η υπεραλίευση και η παρακμή του οικοσυστήματος της Ερυθράς Θάλασσας γενικότερα έφεραν τους υφαλοκαρχαρίες, που κολυμπούν στα βαθιά νερά, κοντά στις ακτές σε αναζήτηση τροφής. Άλλοι υποστηρίζουν ότι για τις επιθέσεις ευθύνονται ιδιοκτήτες των λεγόμενων «σκαφών σαφάρι» που πετούν παράνομα κρέας, με σκοπό να προσελκύσουν τους καρχαρίες για να φωτογραφηθούν με τους τουρίστες τους και να τους εντυπωσιάσουν.

«Δεν θα πετούσαμε ποτέ κρέας για τους καρχαρίες γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τους πελάτες μας», επιμένει ένας από αυτούς. «Δεν είναι σαν να εκπαιδεύεις ένα σκύλο. Οι καρχαρίες είναι πολύ απρόβλεπτα πλάσματα.»

Η πιο ακραία θεωρία εμπλέκει... τη Μοσάντ καθώς το Ισραήλ, λένε, θέλει να υπονομεύσει τον τουρισμό της γειτονικής Αιγύπτου.