Κόσμος
Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 09:26

Εγκαταλείπουν οι ΗΠΑ το αίτημα για πάγωμα του εποικισμού

Η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει τις προσπάθειες να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό προκειμένου να αναθερμάνει τις τελματωμένες συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

Η Ουάσινγκτον εγκαταλείπει τις προσπάθειες να πείσει το Ισραήλ να σταματήσει τον εποικισμό προκειμένου να αναθερμάνει τις τελματωμένες συνομιλίες για τη Μέση Ανατολή.

Σημειώνεται ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχαν ξεκινήσει εκ νέου το Σεπτέμβριο, κατέρρευσαν μετά από λίγο καθώς το Ισραήλ δεν ανανέωσε το μορατόριουμ στην ανέγερση οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Οι ΗΠΑ επισημαίνουν ότι θα αναζητήσουν νέους τρόπους να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς αναβλήθηκαν εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων από το WikiLeaks και τη κρίση στην κορεατική χερσόνησο.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Κρόουλι το διέψευσε, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει αλλαγή στη στρατηγική, μόνο στην τακτική».

«Αναζητούσαμε ένα μορατόριουμ ως μέσο για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επιστροφή σε ουσιαστικές και συνεχιζόμενες συνομιλίες. Μετά από σημαντική προσπάθεια, καταλήξαμε ότι αυτό δεν δημιουργεί μία στέρεα βάση πάνω στην οποία θα μπορούμε να εργαστούμε προς τον κοινό στόχο μίας συμφωνίας-πλαισίου», όπως δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους να οικοδομήσουμε το είδος της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει (στις δύο πλευρές) να συνομιλήσουν απευθείας».

Ο επρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στις ΗΠΑ Μαέν Ρασίντ Αρικάτ δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

«Δεν θα ανεχθούμε τη συνέχιση του Ισραηλινού εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη», όπως είπε.

«Δεν νομίζω να υπάρξει αλλαγή της παλαιστινιακής θέσης στο εγγύς μέλλον».

Το πάγωμα των ισραηλινών εποικισμών αποτελούσε προϋπόθεση από την πλευρά των Παλαιστινίων για την επιστροφή τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.