Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 06:43

Yποτιμήση του δολαρίου

Πτωτικά έναντι του ευρώ κινήθηκε το δολάριο καθώς ο δείκτης αποδόσεων των ομολόγων υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα σε έξι μήνες, περιορίζοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Πτωτικά έναντι του ευρώ κινήθηκε το δολάριο καθώς ο δείκτης αποδόσεων των ομολόγων υποχώρησε από τα υψηλότερα επίπεδα σε έξι μήνες, περιορίζοντας τη ζήτηση για το αμερικανικό νόμισμα.

Το δολάριο υποτιμήθηκε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου πριν από τη σύσκεψη της Federal Reserve στις 14 Δεκεμβρίου με θέμα συζήτησης τη δυνητική επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων πλέον των 600 δισ. δολ. που ήδη έχει ανακοινωθεί. Το δολάριο της Αυστραλίας ανατιμήθηκε μετά την κυβερνητική έκθεση που έδειξε αύξηση της απασχόλησης στη χώρα με υπερδιπλάσιο ρυθμό των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών.

Το αμερικανικό νόμισμα υποτιμήθηκε στο 1,3309 ανά ευρώ στις 11:53 π.μ. στο Τόκιο από 1,3262 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη. Το δολάριο υποχώρησε στα 83,78 γιέν από 84,04 γιέν. Το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 111,50 ανά ευρώ από 111,45, μετά την υποχώρησή του χθες κατά 0,7%.

Ο Dollar Index, που δείχνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ, του γιέν και της στερλίνας, υποχώρησε 0,4% φθάνοντας στα 79,731.

Η απόδοση των αμερικανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας υποχώρησε σήμερα τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,23%, σύμφωνα με την BGCantor Market Data. Χθες σημείωσε άνοδο 3,3%, τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο, μετά την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα αυτήν την εβδομάδα να επεκτείνει για δύο χρόνια τις φοροελαφρύνσεις που είχαν αποφασιστεί επί διακυβέρνησης Τζορτζ Μπους.

Το δολάριο έχει υποτιμηθεί 1,5% φέτος στον δείκτη με τα νομίσματα των 10 αναπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes. Το ευρώ έχει υποχωρήσει 9,1% και το γιέν έχει αναρριχηθεί 11%.

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το δολάριο της Αυστραλίας καθώς ο αριθμός των εργαζομένων που προσελήφθησαν στη χώρα αυξήθηκε κατά 54.600 τον μήνα που πέρασε από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Ο δείκτης ανεργίας μειώθηκε στο 5,2% από 5,4% τον προηγούμενο μήνα.

Το νόμισμα της Αυστραλίας ανατιμήθηκε στα 98,82 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 97,96. Εναντι του γιέν ανατιμήθηκε στα 82,73 από 82,33 γιέν.

Οι συναλλαγές του γιέν περιορίστηκαν μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης ότι η οικονομία αναπτύχθηκε ετησίως με ρυθμό 4,5% το τρίτο τρίμηνο, ταχύτερα από την ανάπτυξη με ρυθμό 3,9% τον Νοέμβριο.