Πολιτιστικά
Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2010 14:48

Η Λένα Πλάτωνος μελοποιεί Καβάφη

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά τη μελοποίηση του Καρυωτάκη, η Λένα Πλάτωνος δίνει το δικό της ηχόχρωμα και μελωδική ερμηνεία σε 13 από τα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη στη νέα της δουλειά με τίτλο «ΛέναΠλάτωνος Καβάφης 13Τραγούδια».

Εικοσιοκτώ χρόνια μετά τη μελοποίηση του Καρυωτάκη, η Λένα Πλάτωνος δίνει το δικό της ηχόχρωμα και μελωδική ερμηνεία σε 13 από τα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη στη νέα της δουλειά με τίτλο «ΛέναΠλάτωνος Καβάφης 13Τραγούδια» που κυκλοφορεί 13 Δεκεμβρίου.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η μελοποίηση του Καβάφη. Πίστευα για χρόνια ότι δεν μελοποιείται. Αλλά φέτος, πριν από λίγο καιρό, μπήκε μέσα στο κεφάλι μου σαν κομήτης. Σφηνώθηκε κανονικά! Είπα να το κρατήσω μυστικό για να δω αν θα μπορέσω να τον μελοποιήσω. Και το πρώτο τραγούδι μου βγήκε κάπως δύσκολα, αλλά από κει και πέρα τ' άλλα τρέξανε! Έτσι, τώρα που έχω προχωρήσει κι έχω σιγουρευτεί, μπορώ να το κοινοποιήσω».

Η Λένα Πλάτωνος δημιουργεί το ηχητικό μοτίβο των αγαπημένων της στίχων, στα πιο γνωστά ποιήματα του Καβάφη όπως Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Τα παράθυρα, Μακρυά, Περιμένοντας τους Βαρβάρους, Μονοτονία, Η προθήκη του καπνοπωλείου, Η Πόλις, Δέησις, Τείχη, Επιθυμίες, Κεριά, Απ’τες εννιά, Θάλασσα του πρωϊού. Το αποτέλεσμα είναι παράξενο και καθηλωτικό και δίνει την αίσθηση πως ο Καβάφης είναι πρόσωπο σημερινό. Η σύνθεση και σύλληψη έγινε από τη Λένα Πλάτωνος, ενώ την ενορχήστρωση τη μοιράστηκε με τον Στέργιο Τσιρλιάγκο. Ερμηνευτής των στίχων είναι ο Γιάννης Παλαμίδας, ενώ σε μερικά κομμάτια συμμετέχει ο Στράτος Σπηλιωτόπουλος με την κιθάρα του.

Πληροφορίες

«ΛέναΠλάτωνος Καβάφης 13Τραγούδια», κυκλοφορεί 13 Δεκεμβρίου

CD θα πωλούνται στο Παλλάς στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στην Παράσταση Κ.Κ