Πολιτική
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 12:11

Αλ.Τσίπρας: «Είστε κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων»

«Είστε μία κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων...», υπογράμμισε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό. Γ.Παπανδρέου: «Να αντιμετωπίσετε την ψυχολογία της καταστροφής που εχει το κόμμα σας». Ανοικτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Για υποτιμητική αντιμετώπιση του ελληνικού κοινοβουλίου από τους κ.κ. Ντομινίκ Στρος Καν και Όλι Ρεν, κατά τις πρόσφατες παρουσίες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1906679 προς τον Πρωθυπουργό. Ήρθαν, είπε, με ηγεμονικό τρόπο απευθυνόμενοι σε υποτακτικούς και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να διεκδικήσει δημοψήφισμα για τις αναθεωρήσεις της συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς και να καταβάλει την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμαχία προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση των θέσεων της κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητήσε να γίνει διερεύνηση μέρους του χρέους που, όπως είπε, είναι παράνομο και προέρχεται από δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το σκάνδαλο του C4I και τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς που ποτέ δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή.

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως δυστυχώς τα προβλήματα τα είχαμε εμείς και γι αυτό ήρθαν οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν, και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε:

«Να στηλιτεύετε τα αίτια που έρχονται εδώ (οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν) και όχι την άφιξή τους, να στηλιτεύετε την αναξιοπιστία που βρήκαμε». «Θεωρείτε», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «ότι μετά από αυτή την αναξιοπιστία θα έρθουν χώρες για να παραγράψουν τα δάνεια που έχουν διογκώσει τα λίγα τελευταία χρόνια το χρέος μας;» «Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστική πρόταση η παραγραφή των δανείων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Σίγουρα δεν είναι τιμωρία», η θέση στην οποία βρισκομαστε χρειάζεται, εκτίμησε και υπογράμμισε πως χρειάζεται μία νέα πολιτική -και ευρωπαϊκή- ώστε να βγούμε από την κρίση.

«Εχετε δώσει αντιπαροχή τη χώρα στις τράπεζες και συνεχίζετε να εξαπατάτε τον ελληνικό λαό», επανήλθε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε στον ίδιο τόνο:

«Είστε μία κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων ... το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην δυσαρεστήσετε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Η κυβέρνησή σας«, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύεται μοιραία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Φέρατε στην Ευρώπη το ΔΝΤ και εργασιακές σχέσεις Λατινικής Αμερικής. Οσο πιο γρήγορα ανατραπεί η κυβέρνησή σας τόσο πιο γρήγορα θα μπει ενας φραγμός για αυτήν την κατρακύλα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε να αντιμετωπίσει την ψυχολογία της καταστροφής που -όπως είπε- εχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνουμε μάχη την οποία πρέπει και εσείς να σεβαστείτε. Δεν έβαλε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα στην επιτήρηση. Δύο φορές μπήκε σε επιτήρηση λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», υποστήριξε και όπως είπε, «θα συρόμασταν ακόμα αν δεν είχαμε αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτήν την κατάσταση».

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχει δημόσια συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Αυτό δεν μας δικαιώνει; Ας συμβάλλουμε όλοι και ας μη φέρνουμε την καταστροφή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας στο σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λισαβόνας.