Κόσμος
Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010 15:13

Απών από την τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης ο Λιου Σιαομπό

Απόντος του τιμηθέντα Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης. Το Νόμπελ τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ στην κενή του καρέκλα, ενώ πλάι στο βήμα των ομιλιών υπήρχε ένα μεγάλο πορτρέτο του τιμηθέντα.

Απόντος του τιμηθέντα Κινέζου αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό πραγματοποιήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας η τελετή απονομής του Νόμπελ Ειρήνης. Από το Πεκίνο δεν επετράπη να παραστεί στην τελετή κανείς από τους φίλους και την οικογένεια του ακτιβιστή, που εκτίει ποινή φυλάκισης 11 ετών.

Το Νόμπελ τοποθετήθηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ στην κενή του καρέκλα, ενώ δεξιά από το βήμα των ομιλιών υπήρξε ένα μεγάλο πορτρέτο του τιμηθέντα.

Τουλάχιστον 19 χώρες αρνήθηκαν να παρευρεθούν στην τελετή, μερικές από τις οποίες δέχονται έντονη κριτική από τη Δύση σχετικά με τα ρεκόρ τους στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη λύπη του για το γεγονός ότι δεν επετράπη στον Λιού Σιαομπό να παραστεί στην τελετή απονομής εξέφρασε ο Μπαράκ Ομπάμα και κάλεσε την Κίνα να πράξει περισσότερα για την πρόοδο της δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι ο Σιαομπό ενσαρκώνει «παγκόσμιες αξίες» και κάλεσε το Πεκίνο να τον απελευθερώσει «το ταχύτερο δυνατό». «Ο κ. Λιού Σιαομπό αξίζει περισσότερο αυτήν την ανταμοιβή από μένα», δήλωσε ο Ομπάμα, στον οποίο απενεμήθη πέρυσι το Νόμπελ Ειρήνης.

Η σημερινή τελετή που μεταδίδεται απευθείας σε πολλές χώρες λογοκρίνεται στην Κίνα. Όπως ήταν αναμενόμενο, διεκόπη η εκπομπή των τηλεοπτικών δικτύων BBC, CNN ή TV5 τη στιγμή που άρχιζε η τελετή, η οποία μεταδίδεται σε όλον τον κόσμο.

Καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι κινεζικές αρχές μπλοκάρουν επίσης τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ, ενώ επίσης είχαν μπλοκαριστεί και οι ιστότοποι πολλών μέσων ενημέρωσης.

«Αυτού του είδους το πολιτικό θέατρο δεν θα καταφέρει ποτέ να κλονίσει την αποφασιστικότητα του λαού της Κίνας στο δρόμο του σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά», σημειώνει η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου, η οποία αναφέρθηκε επίσης σε μια «νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου».

«Αντιτιθέμεθα απόλυτα σε οποιαδήποτε χώρα ή άτομο χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας ή για να παραβιάσει τη νόμιμη εθνική κυριαρχία της Κίνας», συμπληρώνει.

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Λιου Σιαομπό.

«Αυτήν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, η σκέψη μου βρίσκεται στον Λιου Σιαομπό», σημειώνει η Άστον σε ανακοίνωσή της, στην οποία προσθέτει: «Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για την άμεση απελευθέρωσή του».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ-Αλιό Μαρί ζήτησε την απελευθέρωση όλων των ανθρώπων που κρατούνται στον κόσμο επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Επαναλαμβάνω την έκκληση της Γαλλίας, αυτήν την ημέρα της απονομής του Νόμπελ Ειρήνης, για την απελευθέρωση όλων αυτών που, ανά τον κόσμο, στερούνται την ελευθερία τους, επειδή υπερασπίστηκαν τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηρστικά.

Την ίδια στιγμή και η Γερμανία εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη της για την απουσία του Λιου Σιαομπό από την τελετή.

Ο Λιου είναι ένας άνθρωπος που «αγωνίζεται με θάρρος για την πολιτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σε ιδιαίτερα απαιτητικές εποχές, και πάλι επιμένοντας ότι ο στόχος αυτός πρέπει να επιτυγχάνεται με ειρηνικά μέσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Στέεγκμανς. Η Γερμανία θα συνεχίσει να ζητεί την απελευθέρωση του Λιου, πρόσθεσε