Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στα εργασιακά. Εν μέσω εκρηκτικού απεργιακού κλίματος αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, ημέρα που θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αρχίζει τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στις ΔΕΚΟ.
Το ν/σχ αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Σώματος την Τρίτη, ημέρα που έχουν προγραμματιστεί και οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, προκειμένου να εξασφαλίσει κλίμα συναίνεσης και εν όψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
Στην πρόσκληση αντοποκρίθηκαν θετικά ο Αντώνης Σαμαράς (με τον οποίο θα έχει συνάντηση στις 10.00), η Αλέκα Παπαρήγα (συνάντηση στις 11.15) και ο Γιώργος Καρατζαφέρης (συνάντηση στις 12.30).
Ο Πρωθυπουργός «αναζητά συνενόχους και όχι συναίνεση», ανέφερε σε σημερινή του συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα ο κ. Σαμαράς http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909238 .
«Οι προϋποθέσεις για μια επιτυχή “συνάντηση” των σκέψεων των αστικών κομμάτων έχουν εξανεμισθεί», ανέφερε σχετικά με τις συναντήσεις ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης. «Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του κ. πρωθυπουργού για να επιτευχθεί αυτό που ήταν πολύ πιο εύκολο πριν από μερικούς μήνες», πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε πως «δεν μπορεί να θυμήθηκε να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς για να ενημερωθεί για τη γνώμη τους, για την κρίσιμη σύνοδο κορυφής, την Τρίτη που θα δίνουμε μάχη μέσα στο Κοινοβούλιο».
Εξάλλου, οξύτατη επίθεση κατά του κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΝ με αφορμή το «κατάπτυστο» όπως αναφέρει πολυνοσχέδιο και την πρόταση του για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.
«Δεν θα γίνουμε άθυρμα των επικοινωνιακών επιδιώξεων του Πρωθυπουργού να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη συζήτηση για τα εργασιακά και τον καλούμε να παρευρεθεί στη Βουλή και αν έχει το σθένος να υπερασπιστεί το κατάπτυστο νομοσχέδιό του», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Πάνος Σκουρλέτης.
Καυτή απεργιακή εβδομάδα
Την ίδια στιγμή, σε θέση μάχης βρίσκονται εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων και ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά, με τις κινητοποιήσεις να κορυφώνονται την Τετάρτη με τη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.
Πάντως, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενόψει και της ψήφισης του πολυνοσχεδίου θα πραγματοποιήσουν παναττική στάση εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 και συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας, οι οποίοι αντιδρούν στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών που προωθεί η κυβέρνηση.
Ξεκίνησαν σήμερα με στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 16.00 και συνεχίζουν αύριο Δευτέρα, τραβώντας χειρόφρενο από τις 11.00 έως τις 17.00. Την ίδια στιγμή, αναμένονται και επίσημες ανακοινώσεις για τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Πενθήμερο ταλαιπωρίας για τους επιβάτες του ΟΣΕ
Στον αέρα βρίσκεται και το πρόγραμμα δρομολογίων του ΟΣΕ και του Προαστιακού για το προσεχές πενθήμερο.
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομέων αρχίζουν από σήμερα με 6ωρη στάση εργασίας έως τις 4 το απόγευμα, γεγονός που σημαίνει πως δεν κινούνται ούτε τα τρένα ούτε ο Προαστιακός.
Η στάση εργασίας θα επαναληφθεί και αύριο από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, ενώ την Τρίτη σχεδόν θα ακινητοποιηθούν οι συρμοί, εξαιτίας των στάσεων εργασίας, σε διαφορετικές ώρες, που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία στον ΟΣΕ.
Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός την Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ , καθώς και την Πέμπτη, λόγω και δεύτερης 24ωρης απεργίας.
Τράπεζες
Την κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 14 και 15 Δεκεμβρίου αποφάσισε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος ΟΤΟΕ .
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, για την κατ' επίφαση στήριξη της ελληνικής οικονομίας πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί καταφέρνει ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών της, η ΟΤΟΕ προγραμματίζει συγκέντρωση την Τρίτη 14/12, 1.00 μ.μ., στο Σύνταγμα και την Τετάρτη 15/12, 11.00 π.μ., στο Πεδίον του Αρεως.
Απεργία διαρκείας από τη Δευτέρα προανήγγειλαν οι εργαζόμενοι της ΑΤΕbank.
Μέσα μαζικής Ενημέρωσης
Σε 24ωρες απεργίες προχωρούν την Τετάρτη 15, Παρασκευή 17 και Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ζητώντας μεταξύ άλλων «την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ