ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ έως τις 4:30' σήμερα το απόγευμα έδωσαν οι 15 για την υπογραφή κατ' αρχήν συμφωνίας για το Κυπριακό, σε διαφορετική περίπτωση θα ισχύσουν όσα προβλέπει η απόφαση του Ελσίνκι για την ένταξη της Κύπρου.
Αυτό τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις πρωϊνές ώρες στην Κοπεγχάγη ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το δείπνο εργασίας των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο κ. Σημίτης πρόσθεσε ότι οι 15 συμφωνούν να εξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2004 η αίτηση της Τουρκίας για ένταξη και εφ' όσον κριθεί θετικά, να οριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων.
Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε την απόφαση των 15 ως «καλών προθέσεων» και πρόσθεσε ότι η ημερομηνία που ορίστηκε δεν είναι πολύ απομακρυσμένη, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι ο Ερντογάν θα διαπραγματευθεί σήμερα καλύτερους όρους.
Νωρίτερα ο κ. Σημίτης είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από την έναρξη της Συνόδου, ότι πρώτος στόχος είναι η ένταξη της Κύπρου, η οποία θα γίνει χωρίς προϋποθέσεις, δεύτερος, η προώθηση της πολιτικής λύσης του Κυπριακού και τρίτος, η προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η ένταξη είναι μεν ανεξάρτητη από τη λύση, θα βοηθήσει όμως τη θέση της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε επίσης ότι είχε μια πολύ καλή συζήτηση με τον νέο ισχυρό άνδρα της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Γκιούλ και επανέλαβε πως θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δοθεί θετική απάντηση στην Αγκυρα για έναρξη το 2004 των διαπραγματεύσεων ένταξης.
Κινητικότητα πάντως εμφανίζεται στο θέμα του Κυπριακού. Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, είχε συνεχείς επαφές με τον πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς και τον απεσταλμένο του Ραούφ Ντενκτάς.
«Η Σύνοδος της Κοπεγχάγης πρέπει να ολοκληρωθεί με την ένταξη της Κύπρου χωρίς κανέναν όρο», δήλωσε από την Κοπεγχάγη ο Κώστας Καραμανλής.
40,5 δισ. ευρώ για τις πρώτες 10 χώρες
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν χθες το βράδυ στην Κοπεγχάγη το συνολικό πακέτο, ύψους 40,5 δισ. ευρώ, που πρότεινε η δανική προεδρία για τη χρηματοδότηση των 10 χωρών, που περιλαμβάνονται στο πρώτο κύμα για τη διεύρυνση.
Η δανική προεδρία θα έχει σήμερα συναντήσεις με αντιπροσωπείες ορισμένων χωρών που αντιδρούν ζητώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις και τροποποιήσεις πολιτικού χαρακτήρα για να τους επισημάνει ότι δεν πρόκειται να αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις και ότι οι όποιες αλλαγές μπορούν να υπάρξουν, θα είναι οριακές.
Νωρίτερα έκκληση προς τις 10 υποψήφιες χώρες να δεχθούν την τελική οικονομική προσφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να μην καθυστερήσουν τη διεύρυνση για πολλά χρόνια, είχε απευθύνει ο Δανός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ενωσης, Ράσμουσεν.
Ευρωστρατός
Εξάλλου στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών, συζητήθηκε το θέμα του ευρωστρατού, όπου η ελληνική πλευρά ως προεδρεύουσα κατέθεσε νέες προτάσεις και σήμερα ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, θα έχει επαφές με το ΝΑΤΟ, προκειμένου να κλείσει το θέμα του ευρωστρατού.
«Ελπίζουμε σε θετική ανταπόκριση από το ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Σολάνα, οι υπουργοί Εξωτερικών των 15 κατέληξαν σε μία πολιτική συμφωνία για την εγκαθίδρυση μόνιμων σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, που θα επιτρέψει την έναρξη της πρώτης κοινής στρατιωτικής επιχείρησης των 15 στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συμφωνία αναμένεται να διαβιβαστεί σήμερα στην Ατλαντική Συμμαχία, για να επικυρωθεί εντός των προσεχών ημερών.