Πολιτική
Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 21:49

Ψηφίστηκαν τα ν/σχ για τις συμφωνίες Ελλάδας με FRONTEX - Γαλλία

Ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την FRONTEX και την γαλλική κυβέρνηση. Υπέρ των δύο συμφωνιών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ τις καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής τα νομοσχέδια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με την FRONTEX και την γαλλική κυβέρνηση. Υπέρ των δύο συμφωνιών ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ τις καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τη συμφωνία του επιχειρησιακού γραφείου της FRONTEX στον Πειραιά, καθώς και τη συνεργασία των κυβερνήσεων Ελλάδας - Γαλλίας για θέματα εσωτερικής ασφάλειας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της FRONTEX, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής υπογράμμισε ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι κεντρική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι την Τρίτη θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο μαζί με το θέμα του ασύλου, για το οποίο έχει ζητήσει, όπως είπε, την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής, τόσο ο κ. Παπουτσής όσο και οι βουλευτές που έλαβαν το λόγο χαρακτήρισαν τραγική την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τους παράνομους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στη χώρα μας, ενώ αναγνωρίστηκε ότι η παρουσία της FRONTEX στον Έβρο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των λαθρομεταναστών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, παλαιότερα, από την περιοχή αυτή έμπαιναν παράνομα 200-300 άτομα κάθε μέρα, ενώ αυτή τη στιγμή, με την επιχειρησιακή δύναμη της FRONTEX μειώθηκε στους 120 με 150 λαθρομετανάστες.

«Βεβαίως ο αριθμός των λαθρομεταναστών παραμένει ακόμα πολύ μεγάλος, όμως η καλύτερη μέθοδος αποτροπής της εισροής λαθρομεταναστών στη χώρα μας είναι η ταχεία εξέταση των αιτημάτων για άσυλο αλλά και η δίωξη των διακινητών», επεσήμανε ο κ. Παπουτσής.

Ο κ. Παπουτσής διευκρίνισε ότι η κύρωση της συμφωνίας αφορά στη σύσταση επιχειρησιακού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε, «πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα και έχει διάρκεια ενός έτους».

«Χρειάζεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια από εμάς αλλά και ένα καθαρό μήνυμα που πρέπει να στείλουμε προς όλους. Υποψήφιους λαθρομετανάστες, διακινητές, πρεσβείες, διεθνή κοινότητα. Ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι αλλά και δεν μπορεί να λύσει μόνη της ένα πρόβλημα που είναι καθαρά ευρωπαϊκό», τόνισε ο υπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Παπουτσής συμφώνησε με τους βουλευτές που έθεσαν θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος με τη συμμετοχή και του στρατού, σημειώνοντας ότι είναι σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο. Πρόσθεσε ότι ο ελληνικός στρατός ενισχύει την σχετική συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και σύντομα πρόκειται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Από την πλευρά της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την κύρωση γιατί την θεωρεί επωφελή για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε προσχηματική τη κύρωση της συμφωνίας για την FRONTEX, η εγκατάσταση της οποίας, όπως είπε, στο Πειραιά, χωρίς κανένα έλεγχο, ξεπερνά και τις βάσεις στη Σούδα.

«Πιστεύουμε στην συνεργασία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης», ανέφερε με τη σειρά του ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει η λειτουργία της FRONTEX να έχει χαρακτηριστικά πλήρους ασυλίας αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά».

Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε οργανισμούς που θα λειτουργούν κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ