Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές.
Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο Μέγαρο Μαξίμου, με φόντο την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για εργασιακά και ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Τη σχετική πρόσκληση απηύθυνε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη Παρασκευή εν όψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δηλώνοντας υπέρμαχος της συναίνεσης, της διαβούλευσης και της συνεννόησης.
Πιο συγκεκριμένα, στις 10:00 π.μ. ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στις 11:15 π.μ. με την γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, Αλέκα Παπαρήγα, και στις 12:30 μ.μ. με τον πρόεδρο του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργο Καρατζαφέρη.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό, καλώντας τον κ. Παπανδρέου «αντί να οργανώνει τζούφιες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς ενταγμένες στην σκοπιμότητα της τεχνικής συναίνεσης, να έρθει στη Βουλή και να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο έκτρωμα».
Γ. Πεταλωτής: Ώρα να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων
Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων κάλεσε χθες όλες τις πολιτικές δυνάμεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1909703 .
«Είναι η ώρα που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι είναι «ζήτημα ευθύνης και οριστικής σωτηρίας της χώρας» να αλλάξουν οι χρόνιες παθογένειες.
«Δίνουμε μια μάχη όπου κανείς δεν περισσεύει, αντίθετα όλος ο πολιτικός κόσμος κρίνεται καθημερινά για τη βούληση ή την ατολμία του, την αποφασιστικότητά του ή την απουσία λόγου, την ειλικρινή ή καιροσκοπική διάθεση για πρόοδο και προκοπή της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι έχουμε μπροστά μας μια ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα για την Ευρώπη και συνεπώς για τη χώρα μας.
Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επεσήμανε ότι «προσερχόμαστε με "όπλο" τη βούληση των πολιτών μας για προοδευτικές αλλαγές και έξοδο το συντομότερο δυνατό από την κρίση».
Ερωτηθείς σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα δεχτεί προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις επαφές με τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα, απάντησε ότι και σε αυτή και σε όλες τις φάσεις μπορεί να δεχτεί προτάσεις, «αρκεί να πραγματοποιείται ο τελικός μας σκοπός, που είναι να ξεπεράσουμε την κρίση», κάτι που, όπως τόνισε, προϋποθέτει την απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων.
Για τη στάση του αρχηγού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αρνήθηκε τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, είπε ότι «η στάση του κ. Τσίπρα κρίνεται εκ των πραγμάτων» και πως «εάν θεωρεί ότι δεν πρέπει να προσέρχεται σε μια συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, είναι δικό του θέμα και εκεί ακριβώς αντανακλάται η παρουσία ή η απουσία ευθύνης του κάθε πολιτικού αρχηγού».
«Εμείς πάντοτε απευθύνουμε μια διαρκή πρόσκληση για συναίνεση και κυρίως για συζήτηση, καθένας μπορεί να προσέρχεται με τις θέσεις του και κάθε διάλογος έχει τα οφέλη του», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ακόμη ότι αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι προς συζήτηση θέματα όπως είναι αυτά που θα μπουν στην προσεχή ευρωπαϊκή Σύνοδο και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη χώρα μας, αλλά και ο προϋπολογισμός, «είναι δικό του θέμα».
Πέντε νομοσχέδια στο υπουργικό
Εν τω μεταξύ, πέντε σχέδια νόμου θα τεθούν επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 2.30 μ.μ., υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού.
Ειδικότερα, τα σχέδια νόμου που θα συζητηθούν αφορούν στην Αναμόρφωση Δικαίου του Ανταγωνισμού, Απλοποίηση Αδειοδότησης Τεχνικών Επαγγελματικών Δραστηριοτήτων, Μεταποιητικών Δραστηριοτήτων, Επιχειρηματικών Πάρκων και λοιπές διατάξεις, Εξυγίανση, Αναδιάρθρωση και Ανάπτυξη των Αστικών Συγκοινωνιών Περιφέρειας Αττικής, Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις, και, τέλος, Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις.