Κόσμος
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 12:19

Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Γερουσία στον Μπερλουσκόνι

Με άνετη πλειοψηφία –162 ψήφων υπέρ έναντι 135 κατά- κέρδισε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ σε λίγη ώρα αντιμετωπίζει την κρίσιμη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής στην κάτω βουλή.

Με άνετη πλειοψηφία – 162 ψήφων υπέρ έναντι 135 κατά - κέρδισε, όπως αναμενόταν, την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ σε λίγη ώρα αντιμετωπίζει την κρίσιμη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής στην κάτω βουλή.

Η άνετη πλειοψηφία της κεντροδεξιάς κυβέρνησης στη Γερουσία άφηνε λίγες αμφιβολίες για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που η ίδια ζήτησε.

Περίπου στις 1.30 μμ τοπική ώρα (2.30 μμ ώρα Ελλάδας) αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην κάτω βουλή για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Ο Μπερλουσκόνι βρίσκεται αποδυναμωμένος ύστερα από ένα χρόνο εσωτερικών διαμαχών στο κόμμα του και σκανδάλων διαφθοράς, καθώς και ροζ σκανδάλων.

Στην κάτω βουλή ο Μπερλουσκόνι έχει χάσει την πλειοψηφία του, μετά από την αποχώρηση από το κόμμα του του πρώην συμμάχου του Τζιανφράνκο Φίνι και ομάδας βουλευτών τον περασμένο Ιούλιο.

Μιλώντας ενώπιον της Γερουσίας, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του έχει καταφέρει να κρατήσει την Ιταλία ανεπηρέαστη από την κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά ότι ο κίνδυνος της αστάθειας ελλοχεύει.

«Είναι τρέλα να πυροδοτήσει κανείς μια κρίση χωρίς ορατές λύσεις», όπως είπε.

«Η Ιταλία δεν αποτελεί πλέον μέρος των προβλημάτων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχει γίνει μέρος της λύσης τους».

Αν ο Μπερλουσκόνι χάσει την ψηφοφορία, θα είναι αναγκασμένος να παραιτηθεί και ο πρόεδρος της χώρας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο θα πρέπει να ορίσει νέα κυβέρνηση ή να εξαγγείλει εκλογές περισσότερα από δύο χρόνια νωρίτερα από την κανονική λήξη της κυβερνητικής θητείας το 2013.

Αναλυτές προβλέπουν μία ψηφοφορία-θρίλερ, με αρκετές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νίκη Μπερλουσκόνι με οριακή πλειοψηφία. Ο Μπερλουσκόνι πρέπει να εξασφαλίσει το λιγότερο 316 ψήφους από τις 630.