Πολιτική
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 19:06

Αλ. Τσίπρας: Ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο

Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση.

Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση.

Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «πιο ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο», σημειώνοντας ότι «τα ευχολόγια της κ. Υπουργού οι θεατρικές παραστάσεις περί σκληρών μέτρων δεν μπορούν να αποτρέψουν την ωμή πραγματικότητα».

«Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα».

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, τόνισε: «από μια κυβέρνηση μεταφραστών του μνημονίου όχι απλά δεν μπορουμε να περιμένουμε κάτι αλλά θεωρούμε και επικίνδυνη την παραμονή της στην εξουσία».

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Κατσέλη πως συγκροτούν μια «κυβέρνηση παραδομένων που εκτελεί αβίαστα και απροκάλυπτα ό,τι τους ζητηθεί από τους τεχνοκράτες της τρόικας»: «Ξηλώνετε βήμα-βήμα τις κοινωνικές κατακτήσεις και λέτε συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό: Ψέματα για δήθεν υψηλόμισθους υπαλλήλους, ψέματα για τις ΔΕΚΟ, ψέματα ότι η κοινωνία στηρίζει αυτά τα μέτρα».

«Είναι ψέμα το δίλημμα ''νομοσχέδιο ή απολύσεις'', όταν στο ίδιο το νομοσχέδιό σας διευκολύνετε τις απολύσεις, αφού οι αποζημιώσεις εξαφανίζονται. Ο ισχυρισμός της υπουργού Εργασίας, πως θα απαιτείται για την μείωση των μισθών, η σύμφωνη γνώμη του συνδικάτου είναι για γέλια: Υπό την απειλή της απόλυσης, οι εργοδότες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι εκδότες και οι καναλάρχες είναι οι μόνοι φυσικοί σύμμαχοι που σας έχουν απομείνει. Ο μόνος νόμος άλλωστε που βρήκατε να αναστείλετε, είναι το 20% που πρέπει να πληρώνουν οι καναλάρχες κάθε χρόνο», επεσήμανε.

«Ο καθένας ας πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Λ. Κατσέλη: Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι η νομιμοποιητική βάση για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, για να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, και να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.

«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι λέει ανακρίβειες. «Λέτε ότι οι εργοδότες κάνουν ήδη ότι θέλουν. Αν κάνουν όμως ήδη ό,τι θέλουν τότε φταίει η ρυθμιση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι είναι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών που οδηγεί στην υπάρχουσα την αναρχία στην αγορά εργασίας.