Πολιτική
Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010 20:18

Μετωπική στη Βουλή για εργασιακά - ΔΕΚΟ

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για εργασιακά και ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής. ΥΠΟΙΚ: Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες. Αλ. Παπαρήγα: Τώρα αρχίζει ο πόλεμος. Γ. Καρατζαφέρης: Η χώρα οδηγείται σε μαρασμό. Αλ. Τσίπρας: Ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο.

Κορυφώνεται η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για εργασιακά και ΔΕΚΟ στην Ολομέλεια της Βουλής. Η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί απόψε με τη σχετική ψηφοφορία.

«Οι εργαζόμενοι σήμερα δεν χρειάζονται τους εύκολους εργατοπατέρες. Θέλουν κανόνες και αυτό διασφαλίζει το νομοσχέδιο αυτό», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κατά την ομιλία του.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου απέρριψε τις επικρίσεις περί κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους. «Κατά ποία έννοια κατεδαφίζει κανείς το κοινωνικό κράτος όταν εφαρμόζει ρυθμίσεις που υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Θεωρούμε πιο σωστό ότι υπάρχει απόλυτη ασυδοσία; Πότε θα κοιταχτούμε στον καθρέφτη και θα δούμε την πραγματικότητα σε αυτή τη χώρα;»

Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που προωθεί η κυβέρνηση, επανέλαβε πως η βούληση της κυβέρνησης είναι είναι να μην γίνουν απολύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των ΔΕΚΟ.

Πρόσθεσε πως αν και η κυβέρνηση δεν νομοθετεί για το ζήτημα των εισηγμένων ΔΕΚΟ, σκοπεύει να στείλει επιστολή, στην οποία θα τις καλεί να κάνουν ανάλογες κινήσεις.

«Επιχειρούμε να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, κάνοντας ταυτόχρονα τις μεγάλες τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ επεσήμανε ότι γνώμονας είναι το δημόσιο συμφέρον και όχι το πολιτικό κόστος.

Σημείωσε εξάλλου πως δεν έχει ακούσει εναλλακτική πρόταση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια με το μεγαλύτερο αίσθημα δικαίου που μπορεί να υπάρξει απέναντι στους πολίτες», υπογράμμισε καταλήγοντας.

Λ. Κατσέλη: Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις

Δεν καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις, αντιθέτως αποδυναμώνονται οι ατομικές συμβάσεις, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, υπεραμυνόμενη των ρυθμίσεων του υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίου.

«Δεν ξηλώνουμε κοινωνικές κατακτήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κατσέλη, ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι νομιμοποιητική βάση για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.

«Λέτε ότι οι εργοδότες κάνουν ήδη ό,τι θέλουν. Αν κάνουν όμως ήδη ό,τι θέλουν τότε φταίει η ρυθμιση για την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας;», διερωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών είναι εκείνη που οδηγεί στην υπάρχουσα την αναρχία στην αγορά εργασίας.

Η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή η αγορά εργασίας είναι άναρχη και ανεξέλεγκτη, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. «Η αγορά εργασίας βρίσκεται σε ύφεση, χιλιάδες εργαζόμενοι αγωνιούν για το μέλλον της εργασίας τους», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η προώθηση πολιτικών που δίνουν απάντηση σε πιεστικά προβλήματα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του μνημονίου.

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου εισάγουν την απαραίτητη ευελιξία στις επιχειρήσεις, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους αναζητώντας κοινές λύσεις με το αντίστοιχο σωματείο εργαζομένων», επισήμανε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ευελιξία που εισάγεται στο θεσμικό πλαίσιο γίνεται με παράλληλα διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Η υπουργός Εργασίας ζήτησε εξάλλου «να σταματήσει η κινδυνολογία περί μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα» συνεπεία του νομοσχεδίου, συμπληρώνοντας πως «η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης. Μια κυβέρνηση ούτως ή άλλως, δεν μπορεί να προδικάζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης. Αυτό το καθορίζουν οι κοινωνικοί εταίροι».

«Οι ρυθμίσεις δεν επιλύουν το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, ούτε αρκούν για να μην χάσουν οι εργαζόμενοι τις δουλειές τους. Το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας δεν είναι το μισθολογικό, είναι η τεράστια γραφειοκρατία, η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, και οι ελλείψεις των επιχειρήσεων σε καινοτομία, δικτύωση, κοινωνική αποτελεσματικότητα» εκτίμησε η υπουργός. Με το νέο πλαίσιο στις εργασιακές σχέσεις, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, θα εξαρτηθεί από την βελτίωσή τους στους παραπάνω άξονες και από τη δυνατότητα της κυβέρνησης, να πραγματοποιήσει γρήγορα και αποτελεσματικά, όλες τις αλλαγές που χρειάζονται στο κράτος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κ. Κατσέλη.

Αλ. Παπαρήγα: Τώρα αρχίζει ο πόλεμος

«Τώρα αρχίζει ουσιαστικά ο πόλεμος» τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κ. Παπαρήγα έβαλε κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας τη για συκοφάντηση των εργαζομένων και νομοθέτηση εν γνώσει του ότι το Μνημόνιο θα οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Παράλληλα ωστόσο, απέρριψε στην ομιλία της, την προοπτική άσκησης εναλλακτικών πολιτικών μέσω του ευρωομολόγου (πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και μελών του ΠΑΣΟΚ , ή εφαρμογής «διαφορετικού μείγματος πολιτικής» κατά την ορολογία της ΝΔ. Τέτοιου είδους μέτρα, «στην καλύτερη περίπτωση θα εξασφαλίσουν φθηνό χρήμα, που δεν θα πάει όμως στους μισθούς, στις συντάξεις, για την παιδεία, ή την υγεία, αλλά στους επιχειρηματίες για να ξαναμπούν στον κύκλο της κερδοφορίας» υποστήριξε.

Όπως ανέφερε, η κρίση είναι κρίση πανευρωπαϊκή, κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων, που μπορεί να λυθεί μονάχα με καταστροφή κεφαλαίων και ισοπέδωση της εργατικής δύναμης: «Είναι αδύνατον, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει διέξοδος απ’ την κρίση και αντιμετώπιση του χρέους με ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες για κάθε χώρα. Αύριο μπορεί να δεσμευτούν και καταθέσεις. Ο δρόμος είναι ανοικτός, η Ελλάδα θα πτωχεύσει, θα χρεοκοπήσει - και βεβαίως, ένα μέρος των επιχειρήσεων θα βγουν πιο δυνατές, με το λαό συντρίμμια. Η διαπάλη που είναι οξύτατη, είναι στο επίπεδο του ποιος θα υποστεί την μικρότερη καταστροφή κεφαλαίου ποδοπατώντας τους εργαζόμενους».

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Παπαρήγα εκτίμησε πως το Μνημόνιο υπεγράφη «για να είναι ο μπαμπούλας ώστε να γίνουν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «αν θέλει κανείς να είναι ρεαλιστής, θα πρέπει να μιλήσει για αποδέσμευση απ’ την Ε.Ε., που συνδέεται με τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, να γίνει ο λαός ιδιοκτήτης και να διαχειρίζεται την υπόθεση της ανάπτυξης. Διαφορετικά, δεν υπάρχει μέλλον».

Γ. Καρατζαφέρης: Ή να αλλάξετε πολιτική ή να σηκωθείτε να φύγετε

Σε πολύ υψηλούς τόνους επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική, προειδοποιώντας ότι η απογοήτευση που υπάρχει στους κόλπους των πολιτών θα μετατραπεί συν τω χρόνω σε οργή.

«Να αλλάξετε πολιτική και αν δεν μπορείτε να το κάνετε, να σηκωθείτε να φύγετε γιατί έτσι οδηγείτε τη χώρα σε μαρασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι αν και υπήρξε ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, σήμερα δεν μπορεί να γίνει ο «νεκροθάφτης της κοινωνίας».

Άσκησε επίσης δριμεία κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα, επικρίνοντάς τα για ενίσχυση των πελατειακών σχέσεων. «Η Ελλάδα έχει περισσότερους υπαλλήλους απ’ ό,τι η Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο μαζί. Ποιος φταίει, ποιος έβαλε όλους αυτούς στο Δημόσιο. Οι φταίχτες είστε εσείς που δίνατε αδειάζοντας τα σεντούκια του κράτους» επισήμανε.

Αλ. Τσίπρας: Ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο

Ως τον πιο αντεργατικό και αντικοινωνικό νόμο που έχει έρθει ποτέ στο Κοινοβούλιο χαρακτήρισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας το πολυνομοσχέδιο για εργασιακά και ΔΕΚΟ, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και καλώντας του βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πράξουν κατά συνείδηση.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την «πιο ωμή περιγραφή της βαρβαρότητας στον εργασιακό χώρο», σημειώνοντας ότι «τα ευχολόγια της κ. Υπουργού οι θεατρικές παραστάσεις περί σκληρών μέτρων δεν μπορούν να αποτρέψουν την ωμή πραγματικότητα».

«Ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας;», ρώτησε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο κατήφορος σταματημό δεν έχει», καθώς, όπως είπε, με το Μνημόνιο Νούμερο 3 έρχονται «νέα απαράδεκτα μέτρα».

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση, τόνισε: «από μια κυβένρηση μεταφραστών του μνημονίου όχι απλά δεν μπορουμε να περιμένουμε κάτι αλλά θεωρούμε και επικίνδυνη την παραμονή της στην εξουσία». «Ο καθένας ας πράξει σύμφωνα με τη συνείδησή του», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη υποστήριξε ότι η νομιμοποιητική βάση για το υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο ήταν το εθνικό συμφέρον να μη χρεοκοπήσει η χώρα, για να μπορέσουμε, όπως είπε, να δανειστούμε από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ και να μπορέσουμε να πληρώσουμε συντάξεις και μισθούς.