Απάντηση τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Απάντηση τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που άσκησαν κριτική αναφορικά με το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ έδωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Όπως ανέφερε, πρόκειται για άλλο ένα βήμα «για την αλλαγή της χώρας μας προς το καλύτερο». Και απευθυνόμενος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα διαφωνούντα στελέχη να το ξανασκεφτούν. Δεν μπορούμε, τόνισε, να εθελοτυφλούμε ή να αγνοούμε τις δραματικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα, στην αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις. Και συνέχισε λέγοντας ότι σήμερα, πριν, δηλαδή, έρθει στη Βουλή ο συγκεκριμένος νόμος, δεν υπάρχει κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές διατάξεις είχαν προαναγγελθεί και είχαν συζητηθεί δημοσίως, έστω και χωρίς να έχουν πάρει το μορφή νομοσχεδίου.
Αυτά τα μέτρα, υπογράμμισε, πρέπει να είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, καθώς ένα σημαντικό μέρος του επηρεάζει την εφαρμογή του προϋπολογισμού και τυχόν μη εφαρμογή του θα σήμαινε παρέκκλιση και πολλές συνέπειες για μισθούς, συντάξεις κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης κλίματος συναίνεσης, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε πως διαπίστωσε συναίνεση, σε γενικές γραμμές, κυρίως στα ευρωπαϊκά ζητήματα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς τα τρία, κατά τη γνώμη του βασικά στοιχεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα οποία είναι η σταθεροποίηση και η δημοσιονομική τάξη, η σοβαρή εποπτεία και η ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ανάπτυξη ως βασικό συστατικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σχολιάζοντας τις αναφορές του κ. Σαμαρά ότι ο ίδιος (ο Πρωθυπουργός) ζήτησε έγκριση και συνενοχή, απάντησε: «Ούτε το ένα ζήτησα, ούτε το άλλο». Και πρόσθεσε ότι ζήτησε το αυτονόητο, την ανάληψη ευθύνης και συμμετοχής στην προσπάθεια. Όσο για τη συνενοχή, όπως ανέφερε, αυτή προϋποθέτει και την ενοχή. Και τόνισε ότι είναι γνωστό ποιος έχει την ευθύνη που φθάσαμε ωε εδώ και ο λαός την έχει καταλογίσει.