Κόσμος
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2002 15:08

Πατ Κοξ: Η Ευρώπη θα πρέπει να συμπεριλάβει στους κόλπους της και μία συμφιλιωμένη Κύπρο

«Η Ευρώπη της συμφιλίωσης θα πρέπει να συμπεριλάβει στους κόλπους της και μία συμφιλιωμένη Κύπρο».

Το μήνυμα αυτό απηύθυνε σήμερα το πρωί στους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Κοπεγχάγη με κύριο θέμα τη διεύρυνση.

Ο κ. Κοξ χαρακτήρισε τη συγκυρία να βρεθεί μία λύση για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου ως μία «ευκαιρία γενιάς». Η Κύπρος θα υπογράψει τη Συνθήκη προσχώρησης στις 16 Απριλίου 2003, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το ερώτημα είναι αν η Κύπρος θα υπογράψει ως ένα κοινό κράτος που θα εκπροσωπεί όλους τους Κύπριους. Το θέμα αυτό αφορά πρωτίστως τις δύο κοινότητες και τα Ηνωμένα Έθνη που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα τη διαμεσολάβηση, εδώ στην Κοπεγχάγη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ο κ. Κοξ, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα Κόφι Αννάν και ελπίζει ότι ακόμη και σε αυτό το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης να επικρατήσει η σοφία για μία διευθέτηση του προβλήματος σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς του νησιού. Η διαιρημένη πόλις της Λευκωσίας είναι η τελευταία διαιρημένη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, ένα σύμβολο για κάτι που δεν θα έπρεπε να υπάρχει, πρόσθεσε ο κ. Κοξ, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν θα πρέπει να δημιουργήσουν το αίσθημα της απομόνωσης σε οποιονδήποτε.

Οσον αφορά την Τουρκία ο κ. Κοξ αναφέρθηκε στο πρόσφατο ψήφισμα Brok, με το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τήρησε μία επιφυλακτική, αλλά και ανοικτή στάση, επιβεβαιώνοντας και ενθαρρύνοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε ότι η γεωγραφική ή η πολιτισμική αντίληψη περί της Ευρώπης δεν αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή σε αυτήν.

Αυτό που το Κοινοβούλιο, τόνισε ο κ. Κοξ, διαμηνύει είναι ότι, η βασική αρχή με την οποία θα εξετάζεται η κάθε αίτηση προσχώρησης είναι η ίση μεταχείριση και η ίση μεταχείριση συνεπάγεται βεβαίως και την ανάληψη υποχρεώσεων. Ο κ. Κοξ χαιρέτησε την διαφαινόμενη πρόθεση των «15» να εξετάσουν οριστικά μετά από δύο χρόνια το αίτημα της Τουρκίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης, εφόσον θα εκπληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Μια τέτοια απόφαση, σημείωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία στο δρόμο προς την ένταξή της και «επιπλέον θα δείξει το πολιτικό σας θάρρος να στηρίξετε τη νέα κοινωνία στην Τουρκία και το προοδευτικό, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης».