Στο προσκήνιο βρίσκονται και πάλι οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη εν όψει της έναρξης σήμερα της κρίσιμης διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στο επίκεντρο.
Στο προσκήνιο βρίσκονται και πάλι οι διαφορές μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη εν όψει της έναρξης σήμερα της κρίσιμης διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στο επίκεντρο.
Το Βερολίνο επιμένει ο μηχανισμός για τα μέλη της ευρωζώνης να αποτελεί «λύση έσχατης ανάγκης» μόνον, υποστηρίζοντας εδώ και μέρες μια συγκεκριμένη διατύπωση ώστε να αποφεύγεται στο μέλλον μία «καταχρηστική» κατά το Βερολίνο χρήση του.
Ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βέρνερ Χόγιερ δήλωσε ότι δεν επιμένει να χρησιμοποιηθεί η φρασεολογία «λύση έσχατης ανάγκης» στο κείμενο που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους, όμως θα ήθελε η γενική ιδέα επ' αυτού να διατηρηθεί οπωσδήποτε στο τελικό κείμενο.
Υψηλά ιστάμενη γερμανική πηγή ανέφερε ανωνύμως ότι το Βερολίνο «θα πρέπει να δώσει μάχη» στο θέμα αυτό, καθώς οι εταίροι, ιδίως στο Νότο, αλλά και το Βέλγιο, δεν στηρίζουν την περιοριστική εκδοχή του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Το επικείμενο Συμβούλιο κορυφής θα αναθεωρήσει -σε ένα βαθμό-τη 'Συνθήκη της Λισαβόνας', όμως το Βερολίνο θα επιδιώξει η αναθεώρηση αυτή να γίνει «κατ' ελάχιστον», όπως σχολίασαν στις Βρυξέλλες διάφορες κοινοτικές διπλωματικές πηγές.
Εν τω μεταξύ, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι έλυσε τη διαμάχη της με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχετικά με την έκδοση ευρωομολόγου, οι διαφορές αναμένεται να έρθουν εκ νέου στη επιφάνεια στη σύνοδο, αν και το ζήτημα βρίσκεται εκτός επίσημης ατζέντας.
«Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εγώ είχαμε μακρά τηλεφωνική συνομιλία και ξεκαθαρίσαμε το θέμα πριν από λίγο», είπε σε συνέντευξή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στην εφημερίδα Bild η καγκελάριος. «Όταν διακυβεύονται τόσα, μπαίνουν στη μέση κάποιες φορές και τα συναισθήματα» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910770 .
Ο Γιούνκερ, που είναι σθεναρός υποστηρικτής της έκδοσης ευρωομολόγων, στην οποία αντιτίθεται η Μέρκελ, δήλωσε επίσης ότι οι διαφορές τους επιλύθηκαν, αλλά έχει αφήσει υπόνοιες ότι θα εγείρει το θέμα ούτως ή άλλως.
Όπως είπε, λυπάται για τις «δημόσιες κακοφωνίες» που είχαν τροφοδοτήσει τις αγορές με περισσότερες ανησυχίες, ενώ πρόσθεσε ότι προσπαθεί να προωθήσει τη συναίνεση εν όψει της συνόδου και να πείσει την Ισπανία και την Πορτογαλία να βελτιώσουν τα δημοσιονομικά τους.
«Θα κάνουν καλά… να παρουσιάσουν με λεπτομέρειες διαρθρωτικές αλλαγές περά από τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί», είπε στην Corriere della Sera. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910710
Σε νεότερες δηλώσεις της η κ. Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό η σύνοδος κορυφής να περάσει το μήνυμα ότι οι χώρες-μέλη έχουν έναν κοινό στόχο. Πρόσθεσε ότι η δημιουργία του μόνιμου μηχανισμού για την υπεράσπιση του ευρώ αποτελεί σημαντική πράξη αλληλεγγύης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 5 μμ ώρα Ελλάδας και στη διήμερη σύνοδο αναμένεται να συμφωνήσουν να προχωρήσουν σε μικρές αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης μετά τη λήξη του προσωρινού το 2013.
Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Νιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι το μερίδιο 440 δισ. ευρώ της ΕΕ στον τρέχοντα μηχανισμό θα μπορούσε να διπλασιαστεί προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος νέων πιέσεων από τις αγορές στην Πορτογαλία και την Ισπανία. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910777
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναμένεται να δηλώσει, σύμφωνα με το Reuters, ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει καταστεί συστημική και απαιτεί τη λήψη ευρύτερων μέτρων για ολόκληρη τη ζώνη αλλά και πιο συγκεκριμένων για κάποια κράτη-μέλη. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1910757
«Η τρέχουσα κρίση χρέους έχει καταστεί συστημική στη φύση της και τροφοδοτείται όχι μόνο από τα θεμελιώδη μεγέθη των προϋπολογισμών, αλλά και από τη λανθασμένη αποτίμηση των πιστωτικών κινδύνων από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά κοπαδιού στις αγορές», αναμένεται να πει.