Πολιτική
Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010 18:30

Γ. Παπανδρέου: Η πρόκληση είναι συλλογική

«H Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αλλά η πρόκληση σήμερα, δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς, ως κράτη-μέλη ή έθνη, για να στηρίξουμε την οικονομία μας. Η πρόκληση είναι συλλογική», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«H Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ανταποκριθεί με υπευθυνότητα σε ένα πρόγραμμα αλλαγών, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αλλά η πρόκληση σήμερα, δεν είναι αυτό που κάνουμε εμείς, ως κράτη-μέλη ή έθνη, για να στηρίξουμε την οικονομία μας. Η πρόκληση είναι συλλογική», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρεύου, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως υπογράμμισε, «όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή είναι η πρόκληση. Κάθε ηγέτης πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή με την προσωπική του ευθύνη».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναμένεται, σύμφωνα με το Reuters, να δηλώσει ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών ότι η κρίση χρέους στην ευρωζώνη έχει καταστεί συστημική και απαιτεί τη λήψη ευρύτερων μέτρων για ολόκληρη τη ζώνη αλλά και πιο συγκεκριμένων για κάποια κράτη-μέλη.

Όπως αναφέρεται στις σημειώσεις που έχει προετοιμάσει ο Μπαρόζο για την κρίσημη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις οποίες διαθέτει το πρακτορείο, ο ίδιος θεωρεί ότι μεγάλο μερίδιο της ευθύνης έχουν οι αγορές.

«Η τρέχουσα κρίση χρέους έχει καταστεί συστημική στη φύση της και τροφοδοτείται όχι μόνο από τα θεμελιώδη μεγέθη των προϋπολογισμών, αλλά και από τη λανθασμένη αποτίμηση των πιστωτικών κινδύνων από τους επενδυτές και την βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά κοπαδιού στις αγορές», αναμένεται να πει.