Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.
Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις ενστάσεις για επιμέρους άρθρα, που αφορούν στην ποινική συνδιαλλαγή και τις ποινές για τη διακίνηση λαθρομεταναστών (ΝΔ), ή τις προβλέψεις για επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (ΣΥΡΙΖΑ).
Με το νομοσχέδιο τροποιούνται αρκετές διατάξεις του ποινικού κώδικα, επανακαθορίζοντας όρους και προϋποθέσεις για μετατροπή μιας ποινής σε χρηματική, και της χρηματικής ποινής σε κοινωφελή εργασία, αναθεωρείται η υπό όρους απόλυση, καταργείται η φυλάκιση για λόγους αδυναμίας πληρωμής των δικαστικών εξόδων, δίνεται η δυνατότητα υπό προϋποθέσεις για έκτιση ποινής φυλάκισης κατ’ οίκον, για όσους φυλακισμένους έχουν υπερβεί την ηλικία των 75 ετών, απαγορεύεται η τρίτη αναβολή μιας δίκης, εισάγεται και στο ελληνικό δίκαιο η δυνατότητα «ποινικής συνδιαλλαγής» μεταξύ των διαδίκων, ενώ μετατρέπονται εκ νέου ορισμένα αδικήματα που σχετίζονταν με την παράνομη διακίνηση μεταναστών, από κακουργήματα σε πλημμελήματα.
Ενστάσεις από την πλευρά της ΝΔ, του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ εκφράστηκαν σχετικά με την εισαγωγή της ποινικής συνδιαλλαγής, ενώ την αντίθεσή του στις διατάξεις για τη λαθρομετανάστευση εξέφρασε ο ΛΑΟΣ, ανακοινώνοντας πως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, κατά την αυριανή, επί των άρθρων συζήτηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε στο μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου, διαφώνησε ωστόσο, όπως και το ΚΚΕ, τόσο σε διατάξεις που απαλύνουν την τιμωρία ορισμένων παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, όσο και στη λογική του «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσαμε», την οποία διέκρινε σε διατάξεις που αφορούν την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης (π.χ. ολοκλήρωση της προανάκρισης εντός τριών μηνών, μείωση του χρόνου της προκαταρκτικής εξέτασης κλπ.).
Αντίστοιχα, το ΚΚΕ υποστήριξε πως οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στον ποινικό κώδικα, δίνοντας προτεραιότητα για τα ελαφρά αδικήματα στις «εναλλακτικές ποινές» (κοινωνική εργασία κλπ.), έχει ως μόνο στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, και όχι την πρόληψη του εγκλήματος, τον σωφρονισμό ή την κοινωνική επανένταξη.
Σε ό,τι αφορά τη μετατροπή ορισμένων από τα αδικήματα που σχετίζονταν με τη διακίνηση λαθρομεταναστών, από κακουργήματα σε πλημμελήματα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης διευκρίνισε πως αυτό αποτελεί αίτημα των εισαγγελέων, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει επισήμως στην κυβέρνηση, πως λόγω φόρτου εκδίκασης των υποθέσεων κακουργημάτων, και με δεδομένη την μη ύπαρξη αυτόφωρης εκδίκασής τους, οι κατηγορούμενοι συχνά αποφυλακίζονται στο 18μηνο, χωρίς να έχουν δικαστεί.
Ο υπουργός ανακοίνωσε αλλαγή των αρχικώς προβλεπομένων στο νομοσχέδιο ποινών, επί το αυστηρότερο - φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον 30.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 50.000 για κατ’ επάγγελμα διακίνηση, ή για διακίνηση από δημοσίους υπαλλήλους ή ταξιδιωτικούς πράκτορες, κάθειρξη και χρηματική ποινή τουλάχιστον 100.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, σε περίπτωση που από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών και 500.000 ευρώ χρηματική ποινή για κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο, εάν προήλθε θάνατος.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ