Πολιτική
Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 06:06

Πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ από το Ευρωδικαστήριο για καθυστέρηση

Πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει στην Κοινότητα η χώρα μας, επειδή καθυστέρησε επί 29 μήνες να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πρόστιμο ύψους 2 εκατ. ευρώ καλείται να καταβάλει στην Κοινότητα η χώρα μας, επειδή καθυστέρησε επί 29 μήνες να συμμορφωθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η Ελλάδα καταδικάστηκε στις 7 Ιουλίου 2007 για μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της κοινοτικής οδηγίας 2004/80 η οποία προβλέπει την αποζημίωση θυμάτων αξιόποινων πράξεων που στρέφονται κατά του προσώπου, συμπεριλαμβανομένων των βίαιων εγκλημάτων, των τρομοκρατικών αδικημάτων, των σεξουαλικών αδικημάτων, των αδικημάτων που διαπράττονται σε βάρος γυναικών και ανηλίκων και των ρατσιστικών ξενόφοβων αδικημάτων.

Οι αποζημιώσεις πρέπει να καλύπτουν τις ζημιές που απορρέουν από τη βλάβη που υπέστη το θύμα αξιόποινης πράξης, καθώς επίσης τα συντηρούμενα άτομα και τους στενούς συγγενείς των θυμάτων τα οποία απεβίωσαν λόγω των τραυμάτων τους.

Η οδηγία θα έπρεπε να έχει τεθεί σε ισχύ στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2006, κάτι που δεν έγινε με αποτέλεσμα η Κομισιόν να προσφύγει στο Δικαστήριο και να ακολουθήσει η πρώτη καταδίκη.

Τον Ιούνιο του 2009 η Κομισιόν προσέφυγε για δεύτερη φορά στο Δικαστήριο ζητώντας νέα καταδίκη και την επιβολή κατ΄αποκοπήν και ημερήσιου προστίμου. Επειδή η Ελλάδα συμμορφώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2009, η Επιτροπή απέσυρε το αίτημα για επιβολή ημερήσιου προστίμου, εμμένοντας, όμως, στην επιβολή του κατ' αποκοπήν προστίμου.

Χθες ο Γενικός Ειασαγγελέας αφού εξέτασε την προσφυγή εισηγήθηκε στην ολομέλεια του Δικαστηρίου την επιβολή κατ΄αποκοπήν προστίμου στην Ελλάδα ύψους 2 εκατ. ευρώ. Κι αυτό για τους εξής τρεις λόγους:

- Τη συμπεριφορά της Ελλάδας. Οι εκπρόθεσμες απαντήσεις των ελληνικών αρχών τόσο στο έγγραφο οχλήσεως όσο και στην αιτιολογημένη γνώμη δεν συνιστούν απόδειξη στενής και σταθερής συνεργασίας κατά τη διάρκεια της προ της άσκησης της προσφυγής διαδικασίας.

- Τη διάρκεια της παράβασης. Tο χρονικό διάστημα των 29 μηνών που παρήλθε από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του 2007 έως την ημερομηνία θέσπισης του νόμου για τη μεταφορά της οδηγίας πρέπει να θεωρηθεί σημαντικό.

- Τη σοβαρότητα της παράβασης. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο από τα κράτη-μέλη που μετέφερε την οδηγία στο εθνικό δίκαιο, και μάλιστα τέσσερα έτη μετά τη λήξη της προθεσμίας μεταφοράς της.

Την τελική απόφαση θα ανακοινώσει το Δικαστήριο μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Πάντως, ο γενικός εισαγγελέας Γιαν Μάζακ εμφανίστηκε αρκετά επιεικής, διότι εάν αποδέχονταν την εισήγηση της Κομισιόν για εισήγηση κατ' αποκοπήν προστίμου ύψους 10.512 ευρώ/ημερησίως, το συνολικό πρόστιμο θα έφτανε τα 9 εκατ. ευρώ.