Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός σε ό,τι αφορά το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο οι υπουργοί παρουσίασαν τον προγραμματισμό τους για το επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφερε, κατά τις επαφές που είχε στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ διαπίστωσε πως όλοι είναι θετικοί. «Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα, αλλά τουλάχιστον δεν αναμένουμε σοβαρά προβλήματα, θα είναι νομίζω μια θετική εξέλιξη» πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν αυτές αρκούν για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη. «Όπως ξέρετε πήραμε μια απόφαση προχθές, που ήταν ένα μεγάλο βήμα, όμως δεν είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα είναι και επαρκές για να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για τροποποίηση της Συνθήκης της Ένωσης, ώστε να προβλέπει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις υπερχρεωμένες χώρες από τα μέσα του 2013.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης, με αφορμή τις πρόσφατες προειδοποιήσεις ή και υποβαθμίσεις ευρωπαϊκών χωρών. Έκανε λόγο για απαράδεκτη λογική από πλευράς τους, καθώς, «ήταν εκείνοι οι οποίοι βαθμολογούσαν με 3Α τις τράπεζες που κατέρρευσαν για να μπορούν να δανειοδοτούνται και δημιούργησαν τελικά τη φούσκα στις ΗΠΑ».
Αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την λήψη σοβαρότερων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, ενώ για άλλη μια φορά υπεραμύνθηκε της έκδοσης ευρωομολόγων, επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την Ευρώπη τους επόμενους μήνες, παρά τις αντιστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή: «Αυτό το οποίο έχουν δει οι αγορές είναι οι εγγενείς αδυναμίες του ευρώ, λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής διακυβέρνησης ... Το να δανείζεται κανείς με τελείως διαφορετικούς όρους, όταν υπάρχει ένα κοινό νόμισμα, δημιουργεί ανισότητες».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως από το 2011 οι αλλαγές που θα γίνουν θα έχουν κατεξοχήν διαρθρωτικό χαρακτήρα, θα εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική δικαιοσύνη, θα οδηγήσουν σε ποιοτικές υπηρεσίες προς τον πολίτη, στην καλύτερη λειτουργία του κράτους, την αναπτυξιακή προοπτική, σε ένα νέο πρότυπο πράσινης ανάπτυξης κ.ο.κ.
Πηγές αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρώτο μεγάλο νομοθέτημα της κυβέρνησης θα είναι ο επενδυτικός νόμος και ότι ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στις εξελίξεις στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα και να έχει φωνή σε αυτές τις εξελίξεις.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των υπουργείων αλλά και οι βουλευτές να έχουν ενεργό συμμετοχή στην επεξεργασία των νομοσχεδίων.