Έκκληση προς τα κόμματα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας για συστράτευση απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής βίας.
Έκκληση προς τα κόμματα αλλά και το σύνολο της κοινωνίας για συστράτευση απηύθυνε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, προκειμένου, όπως ανέφερε, να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της κοινωνικής βίας.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2011 ο κ. Παπουτσής υπογράμμισε πως «η συστηματικά συγκρουσιακή διεκδίκηση αιτημάτων, μπορεί να προσφέρει σε ορισμένους βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη καθώς ψαρεύουν στα θολά νερά ανασφάλειας και αδιεξόδων, αλλά ως αποτέλεσμα, βυθιζόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο διαρκώς κλιμακούμενης βίας».
Σε ό,τι τον αφορά, δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες περιορισμού των κρουσμάτων της αστυνομικής αυθαιρεσίας, τα οποία έχει καταδικάσει, όπως τόνισε, απερίφραστα, αλλά οι προσπάθειές του θα είναι ατελέσφορες χωρίς τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.
«Ένας αιμόφυρτος διαδηλωτής, είναι για μας το ίδιο, είτε είναι άγνωστος πολίτης, είτε απεργός, εργαζόμενος, δημοσιογράφος, υποψήφιος της «Ανταρσίας», ή γραμματέας της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ: λυπάμαι γι’ αυτό, διαφωνώ, και έχω ήδη επιβάλλει ΕΔΕ. Όμως είναι θύματα της αυθαιρεσίας και όσοι βρίσκουν καμένα τα αυτοκίνητά τους, κατεστραμμένες τις βιτρίνες τους και τα μαγαζιά τους. Όπως θύματα της τυφλής βίας, είναι και οι αστυνομικοί με τραύματα από σιδηρολοστούς, πέτρες και κομμάτια από μάρμαρο, όπως θύματα είναι οι πολίτες του Αγίου Παντελεήμονα, που συνθλίβονται ανάμεσα σε ομάδες αυτόκλητων υπερασπιστών τους και παράνομες δραστηριότητες αλλοδαπών».
Συνεχίζοντας επεσήμανε πως «μια δημοκρατική κοινωνία δεν διαπραγματεύεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Υπάρχουν όμως και όρια. Δεν αρκεί να επαγγελλόμαστε την ανάγκη συνοχής στην κοινωνία, αλλά θα πρέπει και να την οικοδομούμε».
«Η ασφάλεια είναι δικαίωμα των πολιτών που διασφαλίζεται απ‘ το Σύνταγμα και έχουμε την υποχρέωση να το προασπίσουμε. Μόνον με την ασφάλεια μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και ευημερία. Και αυτό ακριβώς το δικαίωμα, θα εγγυηθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» συμπλήρωσε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των σωμάτων ασφαλείας, με καλύτερη εκπαίδευση, κατάρτιση, επανακατάρτιση και νέο εξοπλισμό, στην επικείμενη δημιουργία κέντρων κράτησης και απέλασης λαθρομεταναστών, αλλά και στο ψηφισθέν σχέδιο νόμου για την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και πρώτης υποδοχής μεταναστών, ενώ ανέπτυξε και το σχεδιασμό του υπουργείου του για το Λιμενικό Σώμα, την Οικονομική Αστυνομία και τον θεσμό του εθελοντικού πυροσβέστη.
Τέλος, σημείωσε πως «η υφιστάμενη δύναμη της ΕΛΑΣ, υπολείπεται σημαντικότατα της οργανικής της δύναμης» και συμπλήρωσε ότι «είναι προφανές, πως για τα σώματα ασφαλείας, δεν θα πρέπει να ισχύσει ο κανόνας ''μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις'' που θα ισχύσει στο υπόλοιπο Δημόσιο».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ