Πολιτική
Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010 17:26

Κομισιόν: Σημαντικός ο ρόλος του κοινωνικού διαλόγου για την αγορά εργασίας

Στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εργασίας και την αποφυγή εργασιακών συγκρούσεων εστιάζει ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Άντορ, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου.

Στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των αγορών εργασίας και την αποφυγή εργασιακών συγκρούσεων εστιάζει ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, Λάζλο Aντορ, απαντώντας σε ερώτηση των ευρωβουλευτών της ΝΔ Κ. Πουπάκη και Γ. Κουμουτσάκου σχετικά με το ρόλο των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην αντιμετώπιση της έξαρσης των φαινομένων εργασιακής επισφάλειας.

Επικαλούμενος μάλιστα επικείμενη έκθεση για τις εργασιακές σχέσεις στην Ευρώπη του 2010 ο Επίτροπος σημειώνει ότι οι εργοδότες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης μέσω των διαδικασιών του κοινωνικού διαλόγου, διαβουλεύσεων και συλλογικών διαπραγματεύσεων τόσο σε διακλαδικό όσο και σε τομεακό και εταιρικό επίπεδο.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας για το 3ο τρίμηνο του 2010, το 25 % του εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα απασχολείται χωρίς κοινωνική ασφάλιση, ενώ ιδιαίτερη αύξηση παρουσιάζουν τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, αλλά και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Η αδήλωτη εργασία και η ευελιξία χωρίς ανάλογη ασφάλεια, επισημαίνουν, δείχνουν να αυξάνονται, «μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον ανεργίας και εργασιακής αβεβαιότητας επιφέροντας ραγδαίες δυσμενείς επιπτώσεις στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και στην υγιώς ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, με το νέο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, η ελληνική κυβέρνηση καταλύει τον κοινωνικό διάλογο, καταργώντας το πολυεπίπεδο του χαρακτήρα του και διαστρεβλώνει τη σημασία και τη σκοπιμότητα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου, οι δύο ευρωβουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιλέγει το δρόμο της καταστρατήγησης και αποδυνάμωσής των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός φτωχού και κατακερματισμένου εργατικού δυναμικού, την ώρα που, όπως αναφέρουν, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει την αναγκαιότητα του κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του καθορισμού των εργασιακών σχέσεων και της επίτευξης της εργασιακής ειρήνης, ιδιαίτερα σε περίοδο εκτεταμένης οικονομικής ύφεσης.

«Η αμφισβητούμενη οικονομική διάσωση», καταλήγουν «γίνεται συνώνυμη με την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη διάβρωση του κοινωνικού κράτους και την υπανάπτυξη, με το ποσοστό των φτωχών εργαζομένων να αγγίζει το 14%, το 28% των συνανθρώπων μας να απειλούνται ή να βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παραπαίουν και την ανεργία των νέων να ξεπερνά το 20%».