Η Κύπρος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Γενεύης, στο τέλος Ιανουαρίου, η οποία αν και «δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα», είναι «ορόσημο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Σ. Στεφάνου, σε γεύμα που παρέθεσε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα.
Η Κύπρος συνεχίζει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Γενεύης, στο τέλος Ιανουαρίου, η οποία αν και «δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα», είναι «ορόσημο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Σ. Στεφάνου, σε γεύμα που παρέθεσε στους εκπροσώπους του Τύπου στην Αθήνα.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε «εποικοδομητική» την πρόταση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, ο οποίος έχει ζητήσει τη σύγκληση συνόδου κορυφής ΕΕ-Τουρκίας μετά τις τουρκικές εκλογές, τον προσεχή Ιούνιο.
Όπως επεσήμανε, με δεδομένη τη σοβαρή επιβράδυνση της ευρωπαϊκής πορείας της, η Τουρκία πρέπει να μπει δυνατά στις υποχρεώσεις που προκύπτουν από την ενταξιακή της διαδικασία και να μπει με χρονοδιαγράμματα. Η ελληνική πρωτοβουλία στοχεύει να δώσει νέα πνοή στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, στη βάση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε ακόμη ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκεται εντός των Ηνωμένων Εθνών και δεν θα επιτρέψουμε αποκλίσεις από το πλαίσιο αυτό, με στόχο την επίτευξη λύσης στη βάση των συμφωνιών του '77 και του ' 79 και των ψηφισμάτων του ΣΑ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία ήταν και ο συμβιβασμός από κυπριακής πλευράς μετά το «διπλό έγκλημα» του 74.
Πρόσθεσε ότι ο Κύπριος πρόεδρος Δ. Χριστόφιας έχει χτίσει διεθνή ερείσματα για να μη βγούμε από το πλαίσιο αυτό και ότι ο ρόλος - των μονίμων μελών - του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι σημαντικός για μια ισορροπημένη προσέγγιση από τον ΟΗΕ.
«Αρα εμείς επει Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, σημείωσε ότι ενισχύει τα κατοχικά τετελεσμένα με ξένες επενδύσεις, εποικισμούς και οικοδόμηση σχέσεων με τον μουσουλμανικό κόσμο και ποντάρει στον «εθισμό» στις δομές του ψευδοκράτους, βολεύεται δηλαδή, όπως είπε, με τη στασιμότητα και τη μη λύση.γόμαστε για λύση», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες που άρχισε το 2008 αναθερμαίνοντας το ενδιαφέρον του διεθνούς παράγοντα και ζωντανεύοντας τις διαπραγματεύσεις από τις οποίες έχουν προκύψει συγκλίσεις σε τρία κεφάλαια.
Πηγαίνουμε στη Γενεύη επιδιώκοντας συγκλίσεις, αλλά η Γενεύη - όπου προγραμματίζεται να συναντηθούν οι αρχηγοί των δύο κοινοτήτων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν - δεν αποτελεί χρονοδιάγραμμα, σημείωσε. Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής, λόγω της παρατεινόμενης ασθένειας του κ. Ερογλου, αλλά πρόσθεσε ότι εμείς συνεχίζουμε με το αρχικό πρόγραμμα.
Δική μας θέση είναι, επεσήμανε, και η πρόταση για τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης, υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια διάσκεψη θα πρέπει να περιλαμβάνει την Κυπριακή Δημοκρατία, τις εγγυήτριες δυνάμεις, τα μόνιμα μέλη του ΣΑ, την παρουσία της ΕΕ.
Στόχος μας, υπογράμμισε, είναι μια συμφωνημένη και όχι επιβεβλημένη λύση, η οποία θα τεθεί σε δημοψηφίσματα.
Εξέφρασε πάντως αισιοδοξία ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η τουρκική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή μπορεί να προβεί σε θετικές κινήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ