Εν μέσω κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.
Εν μέσω κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, με τους πολιτικούς αρχηγούς να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας (12.00-15.00) και συγκέντρωση στις 13.00 στην πλατεία Συντάγματος έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, αλλά και οι μόνιμοι και δόκιμοι λιμενεργάτες του ΟΛΠ, οι επόπτες και αρχιεργάτες του Οργανισμού, καθώς και τα μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜ.Υ.Λ.Ε).
Ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσει το ΠΑΜΕ στις 14.00 στην Ομόνοια.
Νέα εσωκομματικά πυρά
Έντονη κριτική δέχθηκε την Τρίτη η κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με την Βάσω Παπανδρέου να εκφράζει σαφείς επιφυλάξεις για τις προοπτικές εκτέλεσης του νέου προϋπολογισμού.
«Είναι αυτονόητο ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2011. Σημαίνει, όμως, ότι μιλούμε για αξιόπιστο προϋπολογισμό που θα μας βγάλει από τα αδιέξοδα; Όχι», παρατήρησε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία της.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σκιαγράφησε ένα ζοφερό κλίμα για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας πως «οι συσχετισμοί είναι εναντίον μας» και ότι «ακόμα και ένα νέο δάνειο θα διευκολύνει τους δανειστές μας».
Όπως είπε, στηρίζει τη συλλογική προσπάθεια και όλες οι παρεμβάσεις της συντείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο όπως υπογράμμισε, «στήριξη δεν σημαίνει σιωπή και στοίχιση πίσω από μία άποψη». «Ορισμένα ''όχι''», επεσήμανε, «έχουν μεγαλύτερη αξία για την συλλογική προσπάθεια από στρατευμένα ''ναι''».
Σύμφωνα με την κ. Παπανδρέου, «ο προϋπολογισμός του 2011, παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ως προς τη στόχευση και την εκτέλεσή του, όπως και ο προηγούμενος». «Τι οφείλει να πράξει περαιτέρω η κυβέρνηση;», συμπλήρωσε: «Να διαπραγματευτούμε πολύ πιο σκληρά. Να επιταχύνουμε τις δράσεις που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και θέσεις απασχόλησης και να βελτιώσουμε το μάνατζμεντ της κεντρικής διοίκησης».
Να μη δοθεί στα κοινοβουλευτικά κόμματα κρατική επιχορήγηση, αλλά και οι βουλευτές να μην πληρώνονται για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, πρότεινε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έκτορας Νασιώκας, προκειμένου, όπως είπε, να συμβάλουν στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα.
Αιχμές άφησε κατά την τοποθέτησή του και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Ρομπόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον κ. Παπανδρέου εδώ και μια εβδομάδα και δεν τα έχει καταφέρει.
Αντίθετος με τις περικοπές μισθών εμφανίστηκε και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτρης Λιντζέρης. «Οι πολίτες δεν αντιστρατεύονται τις μεταρρυθμίσεις. Όμως, δεν είναι διαρθρωτικές αλλαγές η οριζόντια μείωση των μισθών», υποστήριξε.
«Για να πετύχουμε στη μάχη που δίνουμε για στέρεες βάσεις της χώρας υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Να στηρίξουμε με κάθε μέσο το κοινωνικό κράτος. Είναι η ψυχή μας και αν το χάσουμε, θα είναι σαν να παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρτάλης.