Με επικρίσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τις επιλογές της κυβέρνησης, επιχειρώντας να αποδυναμώσουν τις φωνές εσωκομματικής κριτικής, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011.
Με επικρίσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υπερασπίζονται τις επιλογές της κυβέρνησης, επιχειρώντας να αποδυναμώσουν τις φωνές εσωκομματικής κριτικής, συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2011, που αναμένεται να κορυφωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.
«Δύσκολη, επώδυνη αλλά αναγκαία προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής οικονομική κρίση στην Ελλάδα», η οποία, όπως είπε, «βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπεραμύνθηκε των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «έχουμε ευθύνη και χρέος να σταθεροποιήσουμε την πατρίδα μας που έφτασε στο κατώφλι της χρεοκοπίας». Χαρακτήρισε επίσης τα μέτρα «πέρα από τις ιδεολογικές αξίες του ΠΑΣΟΚ» και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους Ελληνες.
«Το 2011 είναι μια δύσκολη χρονιά για τους Ελληνες που έχουν ανάμεικτα συναισθήματα. Αισθάνονται ταυτόχρονα θυμό, ανασφάλεια, απαιτούν μέτρα που θα τους στηρίξουν. Είναι δύσκολη περίοδος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γιατί ξέρουμε ότι τα μέτρα που πήραμε είναι πέρα από τις ιδεολογικές μας αξίες», είπε χαρακτηριστικά.
Καλώντας τη Βουλή να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε πως «μέσα στη φουρτούνα πρέπει να περάσουμε το ποτάμι χωρίς να αφήσουμε πίσω μας κανέναν, δημιουργώντας ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας».
Χροιά αυτοκριτικής είχε η ομιλία του Τηλέμαχου Χυτήρη. Η επιψήφιση του νέου προϋπολογισμού «δεν σημαίνει ότι δεν κάνουμε κριτική, γιατί και λάθη γίνονται και αστοχίες, αλλά είναι μία ιδιαίτερη περίοδος, κατά την οποία πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη», υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού.
«Ο,τι γίνεται εξ ανάγκης, πραγματοποιείται χωρίς το γνώμονα του πολιτικού κόστους, και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα μέσα ενημέρωσης», πρόσθεσε. «Για την κατάσταση που δημιουργήθηκε φταίμε εμείς και περισσότερο οι πολιτικοί που δεν είδαν τι ερχόταν, όταν πέσαμε με τα μούτρα στην κατανάλωση και όταν αυξήθηκαν δυσανάλογα οι μισθοί», κατέληξε.
Τις προειδοποιήσεις του για παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα αν δεν συζητούνται κρίσιμα νομοσχέδια ή ο προϋπολογισμός, επανέλαβε εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Ρομπόπουλος.
«Τριάντα δύο χρόνια είμαι επιχειρηματίας, ένα χρόνο βουλευτής, δεν μπορείς να έρχεσαι να μου δίνεις έναν προϋπολογισμό και να μου πεις, "αυτός είναι, ψήφισε τον", ή να έρθουν τα νομοσχέδια με τη μέθοδο του κατεπείγοντος να ψηφιστούν χωρίς να συζητηθούν, θέλει συζήτηση, θέλει διεξοδική συζήτηση», επισήμανε ο βουλευτής.
«Ο κόσμος μας έστειλε στη Βουλή για ένα και μοναδικό λόγο, να πάμε να υπερασπιστούμε αυτά τα οποία πιστεύουμε, αυτά τα οποία πρέπει να αλλάξουμε. Δεν μπορεί να έρχονται να λένε, αυτά είναι λόγω της εκτάκτου στιγμής και της έκτακτης κρίσης που υπάρχει, θα τα ψηφίσουμε, πρέπει να τα περάσουμε. Αυτό λοιπόν είπα: τελευταία φορά, δεν θα επαναληφθεί τουλάχιστον από εμένα. Δηλαδή παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω», πρόσθεσε.
Δήλωσε πάντως ικανοποιημένος από το κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται, καθώς, όπως είπε, έχουν γίνει και θα γίνουν πάρα πολλά πράγματα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα αλλάξει και θα εκσυγχρονιστεί. «Νομίζω ότι από το 2012 η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα», κατέληξε.
Ο υπό ψήφιση προϋπολογισμός βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής τομεαρχών και βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι και έστειλαν μήνυμα καταψήφισής του.
Γ. Πεταλωτής: Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα
Δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά με την κριτική βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού.
«Οι βουλευτές έχουν κρίση και ευθύνη» επισήμανε ο κ. Πεταλωτής, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα περί ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η συζήτηση του προϋπολογισμού είναι για την κυβέρνηση οξυγόνο».
Η γνώμη και η αγωνία των βουλευτών, λαμβάνεται υπ’ όψη, πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα.
Ερωτηθείς ειδικότερα σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατύπωσε η Βάσω Παπανδρέου η οποία υπογράμμισε ότι δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο προϋπολογισμός που θα εγκριθεί μετά τα μεσάνυχτα από τη Βουλή θα εφαρμοστεί πλήρως, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας.
«Το 2011 θα είναι χρονιά μεγάλων αλλαγών και εμπέδωσης του κράτους δικαίου, χρονιά ορόσημο για την έξοδο της χώρας από την κρίση», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, ενώ έκανε έναν απολογισμό της κυβερνητικής δραστηριότητας για τη χρονιά που φεύγει, χαρακτηρίζοντας το 2010 ως «την πιο δύσκολη της μεταπολίτευσης με την κυβέρνηση να δίνει προτεραιότητα στο να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και να το επιτυγχάνει».
ΝΔ: Μήνυμα καταψήφισης
Να «στρίψει τώρα το τιμόνι», κάλεσε την κυβέρνηση από τη Βουλή ο πρώην πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας ζητώντας της να αλλάξει αντίληψη και στρατηγική «τώρα, και όχι αύριο». Σας το λένε κι οι δικοί σας», είπε ο κ. Σιούφας, απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα κατά την ομιλία του, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Όπως επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, αυτή την ώρα - ειδικά καθώς και η κυβέρνηση λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο - χρειάζεται να λειτουργεί σε 24ωρη βάση «πολεμικό συμβούλιο», «χρειάζεται ουσιαστική συνεννόηση και όχι αξίωση υποταγής σε προειλημμένες αποφάσεις, εθνική στρατηγική και όχι τυφλή πορεία σε δρόμους άγνωστους και αβέβαιους».
«Αυτό είναι το "κλειδί" για την έξοδο από την κρίση», συνέχισε και απηύθυνε παραίνεση να το αντιληφθεί η κυβέρνηση αυτό, αφού, όπως είπε, «δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια του χρόνου που είχαμε στο παρελθόν».
«Ανεδαφικό», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2011 ο τομεάρχης Μεταφορών της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, τονίζοντας ότι είναι «περισσότερο έωλος και από τον προηγούμενο, ο οποίος απέτυχε σε όλα τα μεγέθη που είχε θέσει ως στόχους».
Αναφερόμενος δε στον τομέα ευθύνης του, παρατήρησε πως στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, αναφέρεται πως για τις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, «δεν κατέστη δυνατόν να έχουμε αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία» και αναρωτήθηκε, «πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εξυγίανση των ανωτέρω ΔΕΚΟ και να βγάζει συμπεράσματα για ελλείμματα, χρέη ή μισθολογικά κόστη χωρίς να έχει στα χέρια της αξιόπιστα οικονομικά στοιχεία, όπως η ίδια ομολογεί».
«Οι Έλληνες είναι πεπεισμένοι πως το πολιτικό σύστημα και γενικώς αυτό το σύστημα που υπηρετούμε, έχει χρεοκοπήσει. Έχει χρεοκοπήσει ως καρπός της χρεοκοπίας της οικονομίας μας, που είναι απότοκο της πνευματικής χρεοκοπίας της χώρας μας», επισήμανε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος, Γιώργος Κασαπίδης.
«Όταν η χώρα μας καλείται να πληρώσει και τους τόκους και τα τοκοχρεολύσια και να δανείζεται για να καλύψει αυτά τα ποσά, είναι πολύ απλό και εύκολο να κατανοήσει κάποιος σε πόσο τραγική κατάσταση έχουμε φτάσει. Και φτάσαμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια κοροϊδεύαμε τους Έλληνες πολίτες και δανειζόμασταν χρήματα από το εξωτερικό για να συντηρούμε μία επίπλαστη ευημερία και έτσι να καλύπτουμε και την ανάγκη του πολιτικού συστήματος να επιβιώσει», πρόσθεσε.
KKE: Βολές κατά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ
Επίθεση ενάντια σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι «υπηρετούν συστηματικά το κοινωνικό - οικονομικό σύστημα του καπιταλισμού», που διαλύει, όπως είπε, εργαζόμενους, μικρομεσαίους και συνταξιούχους και ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο.
Έκανε επίσης λόγο για «προφανή σκοπιμότητα» ορισμένων συναδέλφων του, που, όπως υποστήριξε, «λόγω της γενικότερης κατακραυγής, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, θυμήθηκαν να προτείνουν μειώσεις στους μισθούς βουλευτών, κάτι που έχει κάνει επανειλημμένα το ΚΚΕ πολύ καιρό τώρα».
ΛΑΟΣ: Χωρίς κανένα όραμα ο προϋπολογισμός
«Καταψηφίζουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί θεωρούμε ότι είναι χωρίς κανένα όραμα γιατί είναι προϋπολογισμός λίγων ημερών», δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθανάσιος Πλεύρης.
Σημείωσε, εξάλλου, ότι «χρειαζόμαστε μεν τη διαδικασία δανεισμού, αλλά δεν μπορούμε να συνθλίψουμε τον εθνικό και κοινωνικό ιστό» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό στο όνομα κανενός δανειστή να διαλύσουμε την ελληνική κοινωνία».
Δ. Παπαδημούλης: Τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν βγαίνουν
Για παραλογισμό έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, σχολιάζοντας την εσωκομματική κριτική που δέχεται η κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
«Ο παραλογισμός οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διατυπώνουν τις διαφωνίες τους στις κομματικές συσκέψεις ή να τα λένε και από το βήμα της βουλής και μετά να ψηφίζουν μπορεί να εκτονώνει όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ νιώθουν “σάντουιτς”, αλλά τους πολίτες τους εκνευρίζουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Αυτή η στάση εκτίμησε, οφείλεται στο ότι μεγαλώνει η αντίδραση ενός πολύ μεγάλου μέρους της βάσης του ΠΑΣΟΚ, βλέποντας, όπως είπε, «την κυβερνητική πολιτική να σαρώνει και να ισοπεδώνει όχι μόνο εισοδήματα αλλά και τα συμφέροντα και τις προοπτικές ζωής του κόσμου που ψήφισε την κυβέρνηση με άλλες προσδοκίες».
«Τα νούμερα του προϋπολογισμού δεν βγαίνουν», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η αποτυχία της κυβέρνησης να πιάσει την φοροδιαφυγή, αλλά να κινητοποιήσει τις παραγωγικές επενδύσεις οδηγεί «το κυβερνητικό δίλημμα ή μνημόνιο ή χρεοκοπία που κάποιους τους είχε πείσει, να αντικαθίσταται από μια εφιαλτική προοπτική και μνημόνιο και ελεγχόμενη χρεοκοπία».
Πυρά ανεξάρτητων
Σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε εξάλλου κατά την ομιλία της στη Βουλή και η ανεξάρτητη βουλευτής, Σοφία Σακοράφα, διατυπώνοντας παράλληλα μια άλλη πρόταση εξόδου από την κρίση.
«Η χώρα μας, είτε από άγνοια, είτε από σκοπιμότητα, αφέθηκε κι έγινε το επίκεντρο κερδοσκοπικών επιθέσεων. Η πολιτική κρίση του καθενός, αφορά στο εάν αυτό έγινε από άγνοια ή σκοπιμότητα, αν η κυβέρνηση υπήρξε αφελής ή ακούσια χειραγωγούμενη, ή εάν υπήρξε ο άλλος πόλος μιας συμφωνίας με καταστρεπτικές συνέπειες για το λαό και τη χώρα μας», υποστήριξε.
Η ανεξάρτητη, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την άποψη ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ουγγαρίας, η συντηρητική κυβέρνηση της οποίας «είπε "όχι" στο ΔΝΤ, αλλά επέβαλε για τρία χρόνια έκτακτη εισφορά στις τράπεζες, στις ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές εταιρείες».
Επισήμανε ακόμη την ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου με μιαν άλλη λογική, «που δεν θα απαντά στο ερώτημα εάν μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει το δημόσιο χρέος της, αλλά τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα απ’ το δημόσιο χρέος της».
«Όταν το 2013 το χρέος θα έχει ανέλθει στα 450 δισ. ευρώ, από ποια χώρα θα μπορεί να δανειστεί η κυβέρνηση έστω και ένα σεντ; Κάποιοι ελπίζετε ότι δεν θα είστε εδώ τότε, αλλά εγώ ελπίζω πως θα είστε όλοι εδώ», σχολίασε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Οικονόμου, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης.
«Τι θα πούνε τότε αυτοί που ακολούθησαν αυτήν την "γενναία" πολιτική για την οποία μιλάνε σήμερα; Μυξιάρικα θα κλαψουρίζουν και θα λένε ότι πρέπει να πάρουμε νέο δάνειο, γιατί το 2013-14-15 έχουμε να πληρώσουμε 150 δισ. Τι μαγικά θα κάνετε τότε; Ή ελπίζετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση και θα έχετε λουφάξει σε κάποια γωνιά στο βάθος της ιστορίας;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στο κυβερνών κόμμα ο βουλευτής.