Κόσμος
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2002 11:37

Συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα άρχισαν σήμερα συνομιλίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου επικρατεί το μουσουλμανικό στοιχείο, ανακοίνωσε σήμερα αμερικανική διπλωματική πηγή.

Της αμερικανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Λορν Κράνερ, ο οποίος θα μεταβεί την Τετάρτη στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρούμκι, για ομιλία στο εκεί πανεπιστήμιο.

«Τα ζητήματα που παρουσιάζονται στην Σιντζιάνγκ θα είναι μια σημαντική πλευρά των συζητήσεων αυτών», ανέφερε Αμερικανός διπλωμάτης. «Ελπίζουμε η σημερινή συνεδρίαση να είναι πολύ παραγωγική για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», τόνισε ο Κρόνερ.

Ο σινο-αμερικανικός διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε διακοπεί μετά το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από αμερικανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της αεροπορικής εκστρατείας κατά της Γιουγκοσλαβίας την άνοιξη του 1999, πριν να ξαναρχίσει τον Οκτώβριο του 2001.

Στην επαρχία Σιντζιάνγκ, στο βορειοδυτικό άκρο της Κίνας, το Πεκίνο κατηγορείται ότι έχει εξαπολύσει εκστρατεία καταστολής της δράσης των αυτονομιστών Ουιγούροι. «Οι μουσουλμάνοι περιέλαβαν στην ημερησία διάταξη τις επαφές γιατί είναι τα θύματα του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ντίλξατ Ρεξίτι, εκπρόσωπος του Κέντρου Πληροφόρησης για τους Ουϊγούρους , που εδρεύει στη Γερμανία.

Ο Ρεξίτι κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει πίεση στην κινεζική κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «ο διάλογος μόνος του δεν θα φέρει καμιά βελτίωση στην κατάσταση των Ουιγούρων».

Τον Σεπτέμβριο, ο ΟΗΕ είχε συμπεριλάβει το «Ισλαμικό Κίνημα του ανατολικού Τουρκεστάν» (Etim) στον κατάλογο των οργανώσεων που έχουν διασυνδέσεις με το δίκτυο Αλ-Κάϊντα του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ύστερα από αίτημα κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το Κέντρο Πληροφόρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην Κίνα, που εδρεύει στο Χογκ Κογκ, κάλεσε σήμερα την αμερικανική αντιπροσωπεία να ζητήσει να μάθει για την τύχη τριών Κινέζων αντιφρονούντων που εξαφανίστηκαν στα σύνορα Κίνας-Βιετνάμ πριν από έξι μήνες.