Την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας στην Αυστραλία προκάλεσε αναφορά Αυστραλής βουλευτού στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας περί γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Την έντονη αντίδραση της τουρκικής διπλωματίας στην Αυστραλία προκάλεσε αναφορά στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας περί γενοκτονίας Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Η αναφορά έγινε από τη βουλευτή Τσέρι Μπάρτον, η οποία χαρακτήρισε αναμφισβήτητη τη γενοκτονία του 1915, υπογραμμίζοντας πως η Αυστραλία θα πρέπει να προσέξει και να μην εκτρέφει τον άκρατο εθνικισμό και ρατσισμό γιατί αυτός οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις.
Εντονη ήταν η αντίδραση της τουρκικής πλευράς, με την πρόξενο της Τουρκίας στο Σίδνεϊ, Γκιουλσερέν Τσελίκ, να χαρακτηρίζει την ομιλία της Τσέρι Μπάρτον «προπαγάνδα που προωθείται από εξτρεμιστικούς κύκλους».
Οσοι μιλούν για γενοκτονία έχουν πλήρη άγνοια, υποστήριξε η κ. Τσελίκ και πρόσθεσε: «Χάθηκαν χιλιάδες ζωές, ναι. Αλλά από όλες τις πλευρές. Υπήρξε πείνα, ασθένειες. Κάποιοι παραστρατιωτικοί Αρμένιοι είχαν συνεργαστεί με τους Ρώσους και επιτίθεντο στους Οθωμανούς που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα σύνορα».
Η βουλευτής Μπάρτον τόνισε πως η αναφορά της στη γενοκτονία του 1915 δεν έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους και δεν αποσκοπούσε στην ψήφο των Ελλήνων. «Δεν εξέφρασα άποψη για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και δεν επέκρινα τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση. Απλά αναφέρθηκα σε ένα ιστορικό γεγονός», δήλωσε, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας της παραδέχθηκε ότι συνεργάστηκε με τον ομογενή ακαδημαϊκό Παναγιώτη Διαμαντή, ο οποίος είναι διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του Ολοκαυτώματος και των Γενοκτονιών του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Σίδνεϊ (University of Technology Sydney).
«Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στην άποψη πως υπήρξε γενοκτονία. Η Τουρκία αρνείται να την αποδεχθεί γιατί αισθάνεται πως θα κουβαλά πάντα ένα στίγμα από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Διαμαντής.
πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ